BiH
10

Sarajevo: Državno takmičenje u spelovanju u Domu mladih

FENA
Ovog vikenda, 11. i 12. maja u Sarajevu, Ambasada SAD-a bit će domaćin završnice dva velika projekta mladih koja su održana širom Bosne i Hercegovine u proljeće 2013. godine.

Državno finale u spelovanju riječi engleskog jezika, “Spelling Bee” i događaji kojima će se obilježiti uspješan završetak projekta “Jedna Bosna i Hercegovina, jedna knjiga” bit će održani u Domu mladih u Skenderiji.

Kako je najavljeno iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH, ambasador SAD-a Patrick Moon će se obratiti učesnicima i publici na oba događaja.

Takmičenje u spelovanju riječi engleskog jezika “Spelling Bee” je počelo u februaru sa 2.000 učenika u 82 škole širom BiH koji su se takmičili u svojim učionicama.

Pobjednici su se zatim suočili na regionalnim takmičenjima održanim u osam Američkih kutaka. Po dvoje najboljih sa svakog regionalnog takmičenja će se takmičiti za titulu najboljeg bh. spelera i ostale nagrade, uključujući i Apple I-Pad.

Ovogodišnji “Spelling Bee” finalisti dolaze iz Banje Luke, Bihaća, Bosanskog Petrovca, Doboj istoka, Gradiške, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Trebinja, Usore-Žabljaka i Zenice.

“Spelling Bees” testira umijeće učenika u spelovanju riječi na engleskom jeziku.

“Jedna BiH, jedna knjiga” je inicijativa koja je nastala po uzoru na američke projekte “čitanja u zajednicama”. Projekte “čitanje u zajednicama” prvenstveno je osmislila bibliotekarka Nancy Pearl 1998. godine, sa željom da potakne nove razgovore i stvaranje novih prijateljstava kroz diskusije o određenoj knjizi u cijeloj zajednici.

“1 BiH 1 knjiga” počeo je u školama i bibliotekama u januaru 2013. Od tada, pa do danas, Ambasada SAD-a podijelila je više od 2000 primjeraka knjige Shermana Alexiea za mlade “Apsolutno istiniti dnevnik Indijanca na određeno vrijeme” školama i nevladinim organizacijama širom BiH, a više od sedamdeset srednjih škola i univerziteta su organizovali grupne diskusije o knjizi.

U sklopu projekta organizovana su takmičenja u poeziji, pisanju eseja i karikaturi. Više od 300 radova je prijavljeno za ova takmičenja, a preliminarni panel žiri je odabrao 10 finalista iz svake kategorije.

Finalisti takmičenja “Jedna BiH, jedna knjiga” dolaze iz Hadžića, Prozora, Zavidovića, Sarajeva, Visokog, Maglaja, Konjica, Rudog, Kalesije, Novog Grada, Istočnog Sarajeva, Sanskog Mosta i Tuzle.

Pobjednike i prva tri mjesta u svakoj kategoriji izabrali su Sherman Alexie (poezija), ilustratorica Ellen Forney (karikatura) i bibliotekarka Nancy Pearl (eseji), a imena će biti objavljena danas.