BiH
187

Ambasada SAD-a u BiH: Dodikove izjave ne zavređuju odgovor

FENA
Smatramo da današnje izjave gospodina Milorada Dodika ne zavređuju odgovor, rečeno je Agenciji Fena iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH u odgovoru na molbu da prokomentiraju posljednje izjave predsjednika RS-a u kojima je izvrijeđao otpravnika poslova Ambasade SAD-a Nicholasa Hilla.

Iz Ureda za odnose s javnošću podsjećaju da je otpravnik poslova američke ambasade na Američkom univerzitetu u Tuzli u subotu održao govor u kojem je, na osnovu sopstvenog iskustva u regiji, govorio o problemima s kojima se zemlja suočava, naročito o korupciji.

"Vlada SAD-a i njeni predstavnici stalno govore da su nacionalizam i korupcija među najvećim problemima u BiH, zato je zanimljivo da su izjave otpravnika poslovnika, gospodina Hilla, ostavile tako snažan utisak na gospodina Dodika i njegove saradnike. Zbog velikog interesa koji postoji u zemlji za problem korupcije, mi svakako pozdravljamo angažman gospodina Dodika u ovoj diskusiji i nadamo se da će rezultirati značajnijim nastojanjima da se riješi ovaj problem", navode iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Naime, Dodik je okarakterizirao Hilla kao “patološkog lažova i dokazanog smutljivca u BiH”. Dodik tvrdi da Hill "bezočno laže", kada kaže, da u RS-u ključa nezadovoljstvo zbog endemske korupcije rukovodstva ovog entiteta.

Optužio je Hilla da “svojoj centrali u SAD-u šalje lažne izvještaje”. Za Hilla je naveo i da je “čovjek koji ne bi trebalo da bude u ovoj zemlji”.

"Međutim, pošto je BiH takva kakva jeste, nikakva i smiješna, nedorečena i neodrživa, onda mogu takvi smutljivci da hodaju po njoj i da im jedan dio BiH aplaudira na laži, te na taj način podržava takve mešetare, koji u suštini ne donose ništa dobro", ustvrdio je Dodik, javili su mediji u RS-u.