BiH
66

Lagumdžija odbio Dodika: Nema uvjeta da Hill bude proglašen personom non grata u BiH

Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija uputio je danas Predsjedništvu BiH stav da ne postoje uvjeti da otpravnik poslova Ambasade SAD u Sarajevu Nicholas Hill bude proglašen personom non grata u našoj zemlji, saznaje Klix.ba.

Proglašenje američkog diplomate u BiH nepoželjnim, Dodik je zatražio nakon teških kritika koje je na njegov račun uputio Hill.

"Cijeneći da u zahtjevu nisu navedeni jasni i precizni fakti i razlozi, kao i činjenicu da bi pokretanje postupka proglašenja Nicholasa Hilla personom non grata nanijelo nepotrebne političke štete BiH, smatram neosnovanim zahtjev za pokretanje postupka proglašenja istog nepoželjnom osobom u BiH", navodi se u dokumentu kojeg je potpisao Lagumdžija.

Lagumdžija je tu ocjenu iznio u dokumentu koji je danas upućen Predsjedništvu BiH. Dopis je danas zaprimljen u Predsjedništvu BiH, potvrđeno je našem portalu u toj instituciji, a sutra bi se trebao naći na dnevnom redu sjednice državnog vrha.

Hill je političare u BiH okarakterizirao kao Miloševićeve nasljednike te je ovdašnju vlast ustvrdio da se bogati na korupciji i pljački građana.

Navodeći primjer RS, Hill je rekao da u njoj "ključa nezadovoljstvo zbog endemske korupcije lidera ovog entiteta, kronizma, dilova kojima se bogate članovi porodice, priča o luksuznim nekretninama u Beogradu i na Kipru, o sudijama RS koji su pritegnuti kako bi ignorisali mito i osigurali da predmeti korupcije nikada ne ugledaju svjetlo dana u sudnicama."

Dodik je u pismu članovima Predsjedništva BiH i ministru vanjskih poslova BiH zatražio da zaštite instituciju predsjednika Republike Srpske od napada američkog diplomata.

"Tražim od vas da, sukladno zakonom i međunarodnim ugovorima utvrđenim procedurama, pokrenete postupak proglašenja Nicholasa Hilla personom non grata, čime bismo osigurali njegov što brži odlazak", naveo je Dodik u otvorenom pismu.