BiH
0

Ambasada SAD-a, OHR i Delegacija EU ne žele komentarisati hapšenje Radončića

Piše: Er. M.
Delegacija Evropske unije u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika u BiH nisu željeli davati nikakve komentare u vezi s hapšenjem predsjednika SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a saopćeno je kako oni ne mogu komentarisati slučajeve koji su u toku.

"Upoznati smo o izvještajima o hapšenju gospodina Radončića, kao i dodatnim akcijama koje su poduzele agencije nadležne za provođenje zakona, a u vezi s ovim slučajem. Očekujemo od nadležnih institucija da djeluju profesionalno i transparentno tokom provođenja bilo koje istrage", kazali su za Klix.ba iz Ambasade SAD-a.

Istrage i sudske postupke ne komentariše ni Delegacija Evropske unije u BiH koja je podsjetila na važnost koju EU pridaje vladavini prava i slobodi medija.

"Shodno tome, nadležni za provođenje zakona imaju dužnost da provode istrage gdje postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo. Istovremeno, od njih se očekuje da osiguraju poštivanje zakona i osnovnih prava, uključujući principe slobode medija", rekli su iz Delegacije EU.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko također nije htio davati nikakav komentar u vezi s hapšenjem Radončića.

Podsjećamo, postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA-e lišili su slobode Fahrudina Radončića koji je osumnjičen za kazneno djelo ometanja rada pravosuđa (članak 241. KZ BiH).

Tužilaštvo BiH Fahrudina Radončića tereti i za počinjeno krivično djelo vezano za imenovanje Nermane Hadžijahić za amabasadoricu BiH u Ljubljani.