BiH
48

Rodić o hapšenju Radončića: Imunitet se tiče samo poslova obavljenih u Parlamentu BiH

Anadolija
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Imunitet se tiče samo poslova obavljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH i to je sav imunitet koji imaju poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, istakao je član Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragutin Rodić povodom hapšenja delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudina Radončića.

"Mi smo mijenjali Poslovnik u tom pravcu i kada je u pitanju imunitet o tome, mislim, odlučuje sud", naveo je Rodić.

Na pitanje da li to znači da je uhapšen građanin Fahrudin Radončić, član Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao je da "ne može tako direktno reći".

"Ja sam rekao kako jeste. Ne bih to dalje komentarisao. To je to. Mi smo mijenjali poslovnike u tom pravcu i usaglasili to i u Predstavničkom i Domu naroda i znači imunitet se odnosi samo na poslove vezane za obavljanje poslova u Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Rodić.

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, naglasio je Rodić, "nema nadležnosti za to pitanje". Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, lišili su slobode Fahrudina Radončića.

On je osumnjičen za kazneno djelo ometanja rada pravosuđa (članak 241. KZ BiH).

Uporedo sa lišenjem slobode, po naredbi Suda BiH vrše se pretresi na nekoliko lokacija.