Dejtonska košulja
475

Ambasada SAD-a: Da bi BiH napredovala ka EU i NATO-u neophodan je konsenzus o ustavnim promjenama

S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gotovo vječna tema reformskih procesa u BiH je izmjena Ustava BiH. To je nedavno naglasio i američki ambasador u našoj zemlji Eric Nelson. Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za Klix.ba su kazali da je za napredak na euroatlantskom putu potrebnan konsenzus o određenim ustavnim promjenama.
Kada se govori o bilo kojoj vrsti reformi u BiH, problemi nastaju u samom začetku takvih ideja, a najčešće se radi o blokadi entiteta Republika Srpska čija vlast državne reforme i projekte koji jačaju državne institucije uglavnom usporava.

Vlast RS-a traži posebne uslove i posebnu poziciju za entitet u većini državnih reformi. Ključno pitanje za BiH, a koje entitetska vlast RS odbija je NATO put. Pored intencije države da jednog dana postane punopravna članica Sjevernoatlanskog vojnog saveza, pred BiH je dugotrajan proces reformi Ustava koji je iskonstruisan u Dejtonu.

"Dejtonski mirovni sporazum omogućio je da se Bosna i Hercegovina odmakne od rata i da se u njoj radi na stvaranju modernog, multietničkog društva. Bosni i Hercegovini potrebne su reforme da bi se riješio problem neefikasnosti koje koče privredni rast i upravljanje. O prirodi reformi moraju odlučiti građani Bosne i Hercegovine, a provoditi ih njihovi izabrani lideri kroz dijalog i kompromis unutar ustavnog okvira", kazali su iz Američke ambasade za Klix.ba.

A da bi BiH bila članica Evropske unije, ali i NATO saveza, cijeli set ustavnih odredbi je potrebno mijenjati. A koliko je usporen proces reformi najbolje ilustrira primjer Mostara, gdje su političari duže od 10 godina dogovarali prihvatljiv model kako bi se izbori konačno održali i u tom gradu.

"Da bi BiH napredovala na svom euroatlantskom putu neophodno je da se u BiH postigne konsenzus o određenim ustavnim promjenama u skladu s Ustavom BiH", kažu nam iz Ambasade.

A postizanje konsenzusa moglo bi trajati unedogled. Samo je pitanje da li će i koliko međunarodni faktori koji su do sada krojili političku sudbinu BiH čekati i sve prepustiti domaćim političarima, ili će na neki način "zavrnuti ruke" i ubrzati neophodne reforme.