{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasada BiH u Washingtonu: Ako nešto ne bude poduzeto prekinut ćemo rad

24.3.2015. u 09:41
38
96
Ambasada BiH u Washingtonu: Ako nešto ne bude poduzeto prekinut ćemo rad
38
Ambasada BiH u Washingtonu: Ako nešto ne bude poduzeto prekinut ćemo rad
Usljed rasta kursa dolara, Ambasada BiH u Washingtonu te Stalna misija BiH pri UN-u u New Yorku nalaze se u nezavidnom položaju. Iz Ministarstva vanjskih poslova kažu da su upoznati sa situacijom i da traže rješenje, ali konkretni potezi se još uvijek čekaju.
O negativnim posljedicama promjene kursa dolara, odnosno jačanja dolara u odnosu na euro i konvertibilnu marku, kao i na status i plate uposlenih te iznos materijalnih troškova Ambasada BiH je upoznala Ministarstvo vanjskih poslova naše zemlje sredinom januara. Isto je učinjeno u februaru i martu sa zahtjevom da se obavijeste određene institucije BiH i poduzmu koraci na ublažavanju posljedica izazvanih ovim trendom. Dopisi sličnog sadržaja su, pored Ambasade BiH u Washingtonu, upućeni i od Misije BiH pri UN-u u New Yorku, kao i Generalnog konzulata BiH u Chicagu.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH je reagiralo dopisom upućenim 28. januara 2015. kojim informira da je formirana Komisija za izradu pravilnika o platama, dodacima i naknadama radnika na radu u DKP te dat nalog da se pristupi izradi analize o efektima obračuna i isplate po fiksnim tečajevima u DKP-ima gdje se koriste razne valute, a sve kao privremeno rješenje dok se ne usvoji navedeni pravilnik.

“Ipak, do danas nismo obaviješteni o fazi u kojoj se rad vezan za navedeni pravilnik nalazi, kao ni o spomenutoj analizi. Za to isto vrijeme dolar i dalje nezaustavljivo raste, uz kontinuirano pogoršanje položaja uposlenih i samog DKP-a”, kaže za Klix.ba ambasadorica BiH u Washingtonu Jadranka Negodić.

Inače, obračun plata i naknada uposlenih se vrši u KM, a isplata istih tako što se iznos u KM podijeli sa srednjim kursom dolara na posljednji dan u mjesecu, što znači da rast srednjeg kursa dolara uzrokuje izravno smanjenje primanja u dolarima. Pojednostavljeno, današnji kurs dolara od 1.81 za 1 KM znači da su plate uposlenih manje za 26,39 posto u odnosu na 30. juni 2014. ili za 12,8 posto manje u odnosu na 31. decembar 2014.

“Ugovori o zakupu stanova se zaključuju na godinu dana i naravno u dolarima, a uposlenim se pravo na naknadu za najam stana isplaćuje u određenom postotku vezanom za platu, opet u konvertibilnim markama, a ne u odnosu na visinu najamnine u dolarima. Tako npr. za stanarinu za dvosoban stan na udaljenosti do 20 km diplomata u Ambasadi je 01. jula 2014. morao izdvojiti 58 posto plate, dok je po današnjem kursu taj iznos 73.65 posto njegove plate”, pojašnjava amabsadorica Negodić.

Finansijski plan usvojen je 2014. i on je još uvijek temelj finansiranja Ambasade BiH u Washingtonu, a isti je baziran na tadašnjem tečaju dolara.

"Ako MVP BiH ne reagira u dogledno vrijeme i ne ponudi adekvatno rješenje, ovaj nepovoljan trend će se nastaviti, DKP-i će od teškoća u poslovanju preći u fazu nemogućnosti izmirenja nastalih obveza, kao i uposleni koji neće moći izmiriti troškove stanovanja, niti minimalan životni standard. Do sada je već određen broj diplomata tražio povrat, što se može i dalje očekivati, povjerioci ovdje nemaju razumijevanja za neizmirenje obveza zbog nepovoljnog tečaja dolara niti ih to interesira. Nadamo se da nećemo biti dovedeni do faze zatvaranja DKP-a”, kaže ambasadorica Negodić.

Iz Ministarstva vanjskih poslova za Klix.ba je potvrđeno da su upoznati sa situacijom.

"Pošto je stanje zaista teško, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je Ministarstvu finansija i trezora BiH iniciralo privremeno fiksiranje kurseva neeurskih valuta dok se ne iznađe konačno rješenje problema nastalih padom eura i jačanjem kursa dolara. Napominjemo da izlaz iz tog problema nije moguć u okviru budžeta MVP-a BiH, nego da se mora iznaći odgovarajuće dugoročno rješenje na nivou Vijeća ministara BiH”, saopćili su za Klix.ba iz Ministarstva vanjskih poslova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: