{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MVP: Riješeno finansiranje 16 diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH

26.3.2015. u 18:08
59
3
MVP: Riješeno finansiranje 16 diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH
59
MVP: Riješeno finansiranje 16 diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a uz saglasnost Ministarstva finansija i trezora BiH, Vijeće ministara BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici održanoj 26. marta 2015. godine usvojilo Odluku o visini osnovice za obračun plata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH (DKP) u 2015. godini, kojom je interventno riješeno finansiranje 16 DKP-a BiH koji su najviše ugroženi promjenom kursa američkog dolara i švicarskog franka.
Kako stoji u saopćenju, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je unutarnjom preraspodjelom i uštedama u okviru budžeta planiranog za 2015. godinu osiguralo sredstva u visini od 520.000 KM za realizaciju ove odluke, kojom će se u 2015. godini osigurati nesmetano funkcioniranje ovih 16 DKP-a.

"Uvažavajući situaciju u kojoj su se našli pojedini DKP-i BiH u svijetu, MVP BiH je kontinuirano poduzimalo aktivnosti u okviru svojih nadležnosti kako bi se kroz racionalizaciju i finansijske uštede na nivou institucija BiH pronašlo adekvatno rješenje za prevazilaženje teške situacije", navodi se.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH naglašava da će se ova, daljnja racionalizacija raspoloživih sredstava u okviru MVP-a BiH u svakom slučaju odraziti na planiranu dinamiku i aktivnosti ministarstva u 2015. godini, ali su ove mjere neophodne zbog finansijske situacije izazvane enormnom promjenom kursa američkog dolara i švicarskog franka prema euru koji je osnova BiH konvertibilne marke.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je proteklih par mjeseci nastojalo sistemski riješiti ovaj problem, ali to nije bilo moguće zbog neusvajanja budžeta za 2015. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: