Susret s Philipom Gordonom
0

Alkalaj se zahvalio SAD-u na podršci u formiranju vlasti

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas s pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Philipom Gordonom.

U fokusu razgovora ministra Alkalaja i pomoćnika državnog sekretara Gordona bile su trenutne prilike u BiH, posebno u svjetlu formiranja vlasti na nivou BiH te evroatlantske integracije BiH.

Ministar Alkalaj je izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku SAD-a Bosni i Hercegovini, posebno za podršku napredovanju BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u.

S tim u vezi, istakao je da je članstvo BiH u Alijansi od krucijalnog značaja i da je napredovanje ka ispunjenju ovog vanjskopolitičkog cilja potrebno ubrzati.

Pomoćnik državnog sekretara Gordon je izrazio nadu da će vlasti u BiH uskoro riješiti pitanje perspektivne vojne imovine i tako ispuniti uvjet postavljen u Talinu te istakao da će SAD nastaviti da podržava BiH kao i do sada.

Sastanak ministra Alkalaja i pomoćnika državnog sekretara Gordona održan je na marginama međunarodne konferencije „The Western Balkans: Progress, Stagnation, or Regression " koja se od 12. do 15. juna, u organizaciji Američko-bosanske fondacije i Centra za transatlantske odnose pri Johns Hopkins univerzitetu iz Vašingtona održava u Sarajevu.

Ministar Alkalaj je drugog dana konferencije, 13. juna, bio jedan od govornika u u okviru panela "Regional Reconciliation and Cooperation“.

Tokom obraćanja istakao je da je regionalna saradnja jedan od najvažnijih prioriteta vanjske politike BiH te da ona predstavlja i ulaznu kartu za evroatlantske integracije zemalja zapadnog Balkana, pa samim tim i BiH, što je njen glavni politički cilj.

Dodao je da je zapadni Balkan integralni dio Evrope te da je pristupanje svih zemalja regiona Evropskoj uniji politički, geostrateški i historijski imperativ.

Ministar Alkalaj je pozdravio odluku Evropske komisije da predloži datum pristupanja Republike Hrvatske Evropskoj uniji, te istakao da je BiH, koja ima najdužu granicu s ovom zemljom, spremna da iskoristi pozitivan momentum hrvatskog pristupanja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.