Određene mjere zabrane
3

Ališpagina privremena sloboda koštala 530.000 KM

SRNA
Sud BiH prihvatio je garanciju od 530.000 KM i ukinuo pritvor Zulfikaru Ališpagi, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području opštine Konjic.

Sud je odredio mjere zabrane Ališpagi koje uključuju zabranu napuštanja mjesta boravišta, tako da će nadležna policijska uprava svakodnevno organizovati obilazak Ališpage, saopšteno je iz Suda BiH.

Njemu je zabranjeno putovanje, uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, izdavanja novih pasoša, kao i korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH.

Ališpagi je zabranjeno kontaktiranje, sastajanje ili povezivanje na bilo koji način, uključujući približavanje u rastojanju od najmanje 100 metara sa suoptuženima, svjedocima navedenim u optužnici, te ostalim licima koja imaju bilo kakva saznanja o ovom predmetu.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti bit će vršena svaka dva mjeseca. U slučaju da optuženi prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, njemu može biti određen pritvor.

Ališpago je u pritvoru od 3. februara 2010. godine.