{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH: Ukinut pritvor optuženima u slučaju Ivan Zelenika i drugi

F
20.9.2012. u 11:38
0
Sud BiH: Ukinut pritvor optuženima u slučaju Ivan Zelenika i drugi
0
Sud BiH: Ukinut pritvor optuženima u slučaju Ivan Zelenika i drugi
Sud BiH donio je rješenje u predmetu Ivan Zelenika i drugi kojim se optuženima Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić ukida pritvor te određuju određene mjere zabrane.
Sud BiH je odredio zabranu napuštanja boravišta, osim ukoliko ne bude potrebno da se optuženi pojave pred Sudom i Tužilaštvom BiH.

Nadležne policijske stanice će organizovati obilazak optuženih svakog ponedjeljka, srijede i petka u periodu od 09.00 do 21.00 sati, u cilju provjere da li poštuju izrečenu mjeru, te pismenim putem po svakoj izvršenoj provjeri izvještavati Sud.

Sud BiH je donio i zabrana putovanja, a u cilju izvršenja ove mjere privremeno oduzimanje putnih isprava – pasoša BiH i Republike Hrvatske, izdatih na ime optuženih.

"Zabranjuje se izdavanje novih pasoša kao i korištenje ličnih karata (BiH i Republike Hrvatske) za prelazak državne granice BiH", navedeno je.

Također, uvedena je i zabrana kontaktiranja, sastajanja ili povezivanja na bilo koji način, uključujući i približavanje u rastojanju od najmanje 100m (stotinu metara) sa saoptuženim, svjedocima navedenim u optužnici, te ostalim osobama koje imaju bilo kakva saznanja o ovom predmetu.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za time postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

U slučaju da optuženi prekrše neku od izrečenih mjera zabrane, prema njima se može odrediti mjera pritvora.

Optuženi Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Edib Buljubašić, Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić terete se za počinjenje krivičnog djela zločin protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: