BiH
0

Aleksandar Cvetković će sutra biti izručen BiH

SRNA
Cvetković je bio pripadnik 10. diverzantskog odreda
Cvetković je bio pripadnik 10. diverzantskog odreda
Aleksandar Cvetković, državljanin Izraela i BiH, biće sutra izručen BiH na osnovu optužbi da je učestvovao u ratnom zločinu, izjavio je Srni pomoćnik šefa Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Aleksandar Nikolić.

Vadim Šuv, zamjenik javnog pravobranioca regiona Jerusalim, izjavio je Srni da se ekstradicija Cvetkovića iz Izraela vrši kako bi mu bilo suđeno "za krivično djelo učešća u genocidu".

"Okružni sud u Jerusalimu uslovio je ekstradiciju preuzimanjem obaveze nadležnih organa u BiH o striktnoj zaštiti bezbjednosti Cvetkovića i omogućavanju konzularnih posjeta izraelskih predstavnika", kaže Šuv.

On je napomenuo da je Cvetković emigrirao u Izrael sa suprugom i njihovom djecom 2006. godine iz Milića, da se nikada nije krio ni od koga, te da je živio pod stvarnim identitetom.

"Po svršetku rata u potpunosti je sarađivao sa istražiocima Haškog tribunala, koji nisu našli za shodno da protiv njega podignu optužnicu“, navodi Šuv.

On naglašava da je Cvetković svjestan da prema zakonima BiH uživa presumpciju nevinosti, osjeća se nevinim i nada se da će to dokazati pred Sudom BiH u fer procesu.

Vrhovni sud Izraela odbio je nedavno i posljednju žalbu Aleksandra Cvetkovića na odluku Okružnog suda u Jerusalimu da bude izručen u BiH na osnovu optužbi da je učestvovao u ratnom zločinu.

Cvetković je ranije zatražio od izraelskog Vrhovnog suda da blokira njegovo izručenje BiH, gdje je optužen za ratne zločine. Cvetković je u januaru 2011. godine uhapšen u Izraelu poslije zahtjeva BiH za njegovo izručenje.

Pravosuđe BiH tereti Cvetkovića da je bio u streljačkom vodu koji je učestvovao u ubistvima muslimana na poljoprivrednom dobru Branjevo u julu 1995. godine.

Cvetković je negirao optužbe, naglašavajući da je tokom rata u BiH bio vozač u Vojsci Republike Srpske i da nije učestvovao u ratnim dešavanjima u Srebrenici.