Sud BiH
0

Albina Terzić Nina huškala psa na srpske zarobljenike

SRNA
U nastavku suđenja Albini Terzić, zvanoj Nina, koja se tereti ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti, svjedoci Tužilaštva BiH rekli su da je u osnovnoj školi u Odžaku 1992. godine ona huškala psa na ratne zarobljenike.

Radojica Rakić je pred Sudom BiH ispričao da je Terzićeva više puta dovodila psa i da je prijetila da će ga pustiti ako zarobljenici ne budu slušali, prenosi Balkanska istraživačka mreža /BIRN/.

"Nina je dovodila psa više puta. Jednom je bilo katastrofalno - natjerali su nas da pjevamo do iznemoglosti. Pjevali smo 'Evo Jure i Bobana', 'Crven fesić nano'. Baš ta Nina naredila je da pjevamo 'Crven fesić nano', a i drugi su naređivali da pjevamo. To je trajalo četiri ili pet sati. Kosta je pao u nesvijest od pjevanja", rekao Rakić, između ostalog, tokom svjedočenja.

Svjedok je dodao da optužena njega nikada nije zlostavljala, ali da je vidio kada je ošamarila jednog zarobljenika, koji je od tog udarca pao. 

Rakić je dodao da mu je zaštićeni svjedok AB-2 ispričao da je izvođen iz fiskulturne sale, te da su ga tjerali da siluje jednu mentalno zaostalu ženu, ali da on nije mogao. 

Đoko Rakić, drugi svjedok Tužilaštva BiH na ovom ročištu, ispričao je da je u školi u Odžaku bio pritvoren od 8. maja do 22. juna 1992. godine, te da je za to vrijeme jednom pretučen. 

"Svi smo bili zlostavljani, stari i mladi. Izvodili su nas na 'dobrovoljni' rad, a kad dođu s tog rada, zatvorenici ne mogu da hodaju", rekao je Rakić. 
Rakić je istakao da ga Nina nije zlostavljala, ali da je pokušala dva puta da udari njegovog oca, koji se odbranio tako što je optuženu uhvatio za noge i nije dopustio da ga udara. 

Albina Terzić, bivša pripadnica Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, tereti se da je 1992. godine učestvovala u zlostavljanju civila srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u osnovnoj školi i u fabrici "Strolit" u Odžaku.

Naredno ročište zakazano je za 22. decembar.