Sud BiH
0

Svjedok: Albina Terzić učestvovala u zlostavljanju civila

SRNA
Svjedok Tužilaštva BiH Mihajlo Kurešević i zaštićeni svjedok AB-2 potvrdili su danas u Sudu BiH da je bivša pripadnica HVO-a Albina Terzić, zvana Nina, učestvovala u zlostavljanju srpskih civila koji su 1992. godine bili nezakonito zatvoreni u osnovnoj školi u Odžaku.

Navodeći da "njemu lično Nina nije nanijela nikakvo zlo", Kurešević je rekao da je optužena palicom batinala njegovog punca i još dva zarobljena srpska civila.

Ovaj svjedok je ispričao da je padom sela Novi Grad u opštini Odžak 8. maja 1992. godine, nakon pregovora između pripadnika HVO-a i seoskih predstavnika, stanovnicima obećano da će, pošto predaju naoružanje, preko Odžaka biti prebačeni u Modriču na srpsku teritoriju.

"Taj dogovor nije ispoštovan i čim smo stigli u Odžak, odmah su počela maltretiranja. U fiskulturnu salu su smjestili `manje`, a u preduzeće `Strolit`, `veće zločince`. Ne znam kako su nas i na osnovu čega tako klasifikovali. Žene i djeca su bili u školi nekoliko dana, a kasnije su ih rasporedili po hrvatskim i bošnjačkim kućama", rekao je Kurešević.

On je naveo da su zatvorenici batinani i maltretirani uglavnom noću, uz prijetnju da o tome ništa ne smiju reći prilikom posjete predstavnika Međunarodnog Crvenog krsta.

"Među vojnicima koji su tukli, bila je i neka Nina. Imala je plavu, kratko ošišanu kosu, nosila je uniformu i imala bijeli opasač. U momentu kada je ona ušla, bili smo postrojeni i već satima pjevali pjesmu o Juri i Bobanu. Prošla je pored nas i naredila da pjevamo `Crven fesić`", opisao je Kurešević prvi susret sa optuženom koju danas u sudnici nije mogao da identifikuje.

Nakon toga je, prema njegovim riječima, izdvojila nekoliko zatvorenika, među kojima je bio i njegov punac, koje su izvan fiskulturne sale pretukli.
On je rekao da je na njegovu psihu posebno uticala organizovana tzv. "logorska svadba" između dvoje psihički bolesnih zatvorenika, u čemu je učestvovala i optužena, dodajući da je tek tada shvatio u kakvom se položaju nalazio. 

"Nakon toga, Nina je povremeno dolazila, ali nisam zapazio da je nešto loše činila. Još jednom sam je vidio u Orašju prilikom razmjene", dodao je Kurešević.

Za razliku od ovog, zaštićeni svjedok AB-2 dobro se sjeća maltretiranja i poniženja koje je, između ostalih, doživio i od optužene.

Svakodnevno fizičko zlostavljanje, zbog kojeg ovaj svjedok često nije mogao stojati na nogama, nije ništa bilo u poređenju sa seksualnim zlostavljanjem koje je doživio pod krovom odžačke osnovne škole.

"Nina je prisustvovala mom seksualnom zlostavljanju, koje je izvršeno po naredbi Ante Golubovića. To mi je bio najteži momenat u životu. Tada sam imao 20 godina i pored svih muka, to mi je ožiljak s kojim ću vječno živjeti", rekao je ovaj svjedok.

On je detaljno ispričao kako je bio primoran na seksualni odnos sa psihički bolesnom djevojkom, te kako su ga prisutni, među kojima je bila i optužena, ismijavali i ponižavali.
O tzv. "logorskoj svadbi" govorio je i ovaj svjedok, ali nije mogao da potvrdi da je tom prilikom vidio optuženu. Međutim, sjetio se da je optužena dolazila sa izvjesnom Adisom Hodžić-Mekić u fiskulturnu salu vodeći psa i da je nasumice birala koga će izvesti na batinanje palicama, letvama, palijama.

"Poslije Odžaka, a prošlo je 19 godina, Ninu nisam nikada vidio. Danas vidim sličnu osobu, liči na nju, ali ne mogu sto odsto reći da je to ona", rekao je zaštićeni svjedok.

Branilac optužene danas nije završio ispitivanje ovog svjedoka, pa će ono biti nastavljeno 8. novembra, za kada je Tužilaštvo najavilo iznošenje mišljenja dva vještaka. 

Tužilaštvo BiH tereti Terzićevu za ratni zločin protiv srpskih civila počinjen od maja do jula 1992. godine u prostorijama osnovne škole i fabrike "Strolit" u Odžaku, gdje su bili nezakonito zatvoreni.

Tužilac Božidarka Dodik rekla je da će dokazati da je optužena, kao pripadnica HVO-a, kojem je dobrovoljno pristupila 17. aprila 1992. godine, svjesno učestvovala u nečovječnom postupanju prema srpskim civilima.