Solidarnost s Kosovom
299

Albanija otkazala učešće na samitu u Sarajevu: Nema saradnje bez jednakog tretmana

A. P.
Gent Cakaj (Foto: EPA-EFE)
Gent Cakaj (Foto: EPA-EFE)
"Albanija otkazuje učešće na samitu SEECP u znak solidarnosti s Kosovom", poručio je ministar vanjskih poslova te zemlje Gent Cakaj.
On je na Twitteru objavio da je "odnos organizatora samita prema Kosovu neprihvatljiv i da je u suprotnosti sa ciljem stvaranja atmosfere povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti".

"Nema saradnje bez jednakog tretmana. Ostajemo zajedno", poručio je Cakaj.

Podsjetimo, predsjednik Kosova Hashim Thaci rekao je da neće prisustvovati Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

Samit SEECP počinje sutra, a održava se u Sarajevu i na Jahorini u prisustvu brojnih državnika.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak bit će domaćin ovog sastanka ministara vanjskih poslova.

Kako je najavljeno, na taj način BiH završava jednogodišnje predsjedanje ovom regionalnom inicijativom. Naša zemlja je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u aprilu 2018. godine od Republike Slovenije.

Na sastanku u Sarajevu, na kojem će učestvovati visoka delegacija sudionica SEECP-a, predstavnici Evropske unije i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) razgovarat će se o aktuelnom zamahu integracija u EU, aktivnostima na povezivanju u regiji SEECP-a i šire kao preduvjetu za održivi razvoj te regionalnim i evropskim integracijskim procesima.