Ne mogu na zračenje
140

Alarmantno stanje u UKC-u Tuzla: Pacijenti na pragu umiranja, direktor poziva OHR da im pomogne

A. K.
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Čak 100 onkoloških pacijenata iz Tuzle su na pragu umiranja jer nemaju mogućnost dobijanja radioterapije zbog nedostatka uređaja u Univerzitetskom kliničkom centru. Problem koji postoji od ranije, a vezano za nabavku lineranog akceleratora i dalje je prisutan, a direktor spomenutog centra moli visokog predstavnika u BiH da im pomogne.

Trakavica vezano za nabavku linearnog akceleratora u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli je i dalje prisutna, a kontinuirano ulaganje žalbi po javnoj nabavci predstavljaju glavni problem. Da je stanje alarmantno u Tuzli potvrdio je i vršilac dužnosti direktora tamošnjeg UKC-a Šekib Umihanić.

"Pored dugotrajne nabavke uređaja za zračenje, imamo još veći problem jer su pacijenti koji trebaju radioterapiju dovedeni u takvo stanje da im se ona ne može sprovesti. Naime, postoji dogovor sa kliničkim centrima i Kantonalnom bolnicom u Zenici, da se radioterapija sprovodi na mjesečnom nivou za određeni broj pacijenata. To je u Zenici do njih 20, u Kliničkoj bolnici u Mostaru je 15, a sa Kliničkim centrom u Banjoj Luci imamo sporazum za 20 pacijenata. Iz Sarajeva je prije nekoliko mjeseci javljeno da ne mogu primati naše pacijente zbog instalacije svoje opreme", kazao je Umihanić.

Terapija koju mnogi neće dočekati

Međutim, kako on navodi, zaključno s ovim danom 100 pacijenata je na listi čekanja, a aktuelnom dinamikom zračenja oni joj neće biti podvrgnuti u optimalnom roku od dva mjeseca.

"Iskreno rečeno, mnogi neće ni dočekati radioterapiju. Na sedmičnom nivou mi imamo između 15 i 20 novih pacijenata za radioterapiju te broj od 100 nije konačni. Idemo prema jednoj velikoj cifri. Najčešći su karcinomi dojke i gastrointestinalnog trakta, a u posljednje vrijeme je zabilježen i porast karcinoma pluća. Sve ove lokalizacije zahtjevaju određenu radioterapiju", dodaje Umihanić.

S obzirom na prijetnje koje postoje za zdravlje i život prema velikom broju pacijenata te činjenicu da je finansirajne radioterapije isključivo u nadležnosti institucija Federacije BiH, Umihanić je uputio javni apel, koji će zvanično biti upućen na relevantne adrese.

"Pozivam visokog predstavnika Christiana Schmidta da razmotri mogućnost izmjene propisa na jedan dan te svojom odlukom omogući Vladi FBiH i Vladi TK izvršavanje nabavke opreme za radioterapiju za UKC Tuzla, u uslovno rečeno, skraćenom i hitnom postupku. Zahtjevam od predsjedateljice Vijeća ministara BiH i premijera FBiH, ministra Federalnog ministarstva zdravstva i direktora Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja da se aktivno uključe u rješavanje zdravstvenih problema 100 onkoloških pacijenata iz TK", nastavlja Umihanić.

S obzirom da postoji prijetnja po zdravlje i život velikog broja pacijenata Umihanić je predložio i proglašenje vanredne situacije, ako postoji i minimum zakonskih osnova za to.

"Mole se sve nevladine i prijateljske organizacije, Ujedinjene nacije te Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu u iznalaženju rješenja i osiguranja adekvatnog tretmana onkoloških bolesnika u TK. Od Tužilaštva TK se traži da istraži sve okolnosti koje su dovele do ugrožavanja zdravlja i života onkoloških pacijenata kojima je određena radioterapija u periodu od marta prošle do aprila ove godine", kaže Umihanić.

Mukotrpna borba

Predstavnice udruženja onkoloških pacijenata iz Tuzlanskog i Posavskog kantona danas su održali sastanak s Umihanićem i medicinskim osobljem UKC-a Tuzla. Tom prilikom su pružile punu podršku menadžmentu zdravstvene ustanove u borbi za novi uređaj za zračenje.

"Podržavamo sve zahtjeve i obraćanje prema određenim institucijama koje mogu pomoći za nabavku lineranog akceleratora. Izuzetno je važno da dignemo glas i kažemo da su životi mnogih ugroženi te da je vrijeme faktor koji je veoma važan", navela je Radmila Hadžimustafić iz Sekcije oboljelih od karcinoma dojke pri Udruženju žena Tuzle.

Da je proces liječenja od karcinoma izuzetno složen, posebno za one pacijente koji se podvrgavaju radioterapiji u drugom bh. gradovima, svjedoči i Denisa Avdić iz Udruženja Nijemi krik iz Kalesije.

"Bilo koji odlazak na bilo kakvu terapiju je psihički i fizički težak. Odlazak za Zenicu, Banju Luku, Sarajevo ili od kuće od UKC-a u Tuzli je komplikovan i težak. To je teško opisati, ali vjerujte da je krajnje vrijeme da se stavi tačka na jedno veliko pitanje te da se pacijentima pomogne", navodi Avdić, koja je također onkološka pacijentica.

Na kraju kažimo i to da je iz kantonalnog budžeta početkom prošle godine izdvojeno okvirno deset miliona KM vezano za nabavku opreme za radioterapiju. Prvi javni poziv za kupovinu je objavljen u martu prošle godine, a do danas je u nekoliko navrata tender obaran zbog žalbi ponuđača.