100 dana Vlade
18

Akumulirane obaveze od 325 miliona KM "omča oko vrata" ZDK-a

E. M.
Ministri u Vladi ZDK (Foto: E. M./Klix.ba)
Mirza Ganić (Foto: E. M./Klix.ba)
Vlada Zeničko-dobojskog kantona danas je upriličila konferenciju za medije na kojoj su izneseni izvještaji ministarstava i rad ministara u prvih stotinu dana.

Premijer ZDK Mirza Ganić je kazao da je ova vlada sastavljena od mladog kadra i ministara te da je u prvih pet mjeseci bilo mnogo turbulencija koje su usporile njihov rad.

Istakao je kako je Vlada ZDK, mada u njoj učestvuju ministri iz četiri stranke: SDA, A-SDA, HDZ i Stranka za BiH, sve odluke donosila jednoglasno.

Najveći izazov i problem s kojim se Vlada suočila su akumulirane obaveze ZDK po osnovu izvršnih presuda po tužbama zaposlenih u javnom sektoru radi nepoštivanja kolektivnog ugovora.

"Ove presude ozbiljno prijete stabilnosti budžeta, izvršenju obaveza prema socijalnim kategorijama, porodiljama, studentima, kao i zaposlenim koji primaju plate iz budžeta. Ukupne obaveze ZDK iznose 325 miliona KM, od čega je 155 miliona KM glavnica, a ostalo kamata", napomenuo je Ganić i dodao kako se radi o dugu koji se akumulira od 2004. godine, kada su bile podnesene prve tužbe.

Ranije vlade su posljednjih nekoliko godina izdvajale oko milion KM na godišnjem nivou, ali to nije bilo dovoljno pa je dug rastao.

"Mi smo se opredijelili da riješimo ovaj problem. Trenutno radimo na izradi akcionog plana, kojim ćemo smanjiti rokove otplate i utvrditi način izmirenja obaveza. Jer, zaista, ove tužbe predstavljaju 'omču oko vrata' ZDK. Pored navedenog, problem je bio i neusklađenost budžeta za 2019. godinu sa Zakonom o ministarstvu unutrašnjih poslova", kazao je Ganić koji je dodao kako su brzo reagovali te odgodili primjenu pomenutog zakona pa zaposlenici mogu na vrijeme dobijati naknade za svoj rad.

Od značajnih projekata istaknuta je Uredba o zapošljavanju u javnom sektoru prema kojoj se zapošljava najuspješniji na listi uspješnih, a ne, kako je to bilo do sada, bilo ko s liste najuspješnijih kandidata.

Potpisan je i Ugovor o projektu Plava voda koji je godinama bio u stanju mirovanja zbog netrpeljivosti između Vlade ZDK i Grada Zenice, sistemski se rješava i akcioni plan za tužbe budžetskih korisnika, a prvi put nakon mnogo godina za čišćenje korita rijeke Bosne izdvojeno je pola miliona KM. Osim toga dodijeljene su boračke stipendije svim studentima koji su aplicirali i čije su prijave bile ispravne. Od 2014. godine udvostručio se broj dodijeljenih stipendija ovoj populaciji, a ove godine ih je 400 više nego prethodne, rečeno je u rezimeu.

Ministar zdravstva Adnan Jupić je kazao da je ovo ministarstvo pokrenulo nekoliko projekata, a vrše se i kontinuirane aktivnosti na projektima javnog privatnog partnerstva koji se tiču interventne kardiologije i projekta hemodijalize.

"Projekt univerzitetske bolnice je nešto na čemu se mora intenzivno raditi te Vlada ZDK poduzima sve korake kako bi se to što prije završilo. Imamo precizne instrukcije šta bismo trebali uraditi", kazao je Jupić.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport je donijelo izmjene Zakona o visokom obrazovanju, a kontinuirano se radi i na saradnji s EBRD-om za realizaciju brojnih projekata u obrazovanju i školama na području ZDK. S ponosom je ministar Spahija Kozlić istakao da su završeni brojni projekti utopljavanja škola te da je i izgrađena nova škola u zeničkom naselju Tetovo.

Ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković istakao je kako su povećana davanja za stipendiste iz borilačkih porodica te da će tako nastaviti djelovati i u narednom periodu i da su realizirani i brojni projekti samozapošljavanja i pokretanja prvog biznisa za borce.

Međutim, Zakon o demobilisanim borcima donijet će brojne probleme Zeničko-dobojskom kantonu koji nema potrebna finansijska sredstva za ispunjenje svih zahtjeva.

Ministar unutrašnjih poslova ZDK Dario Pekić je istakao da je stanje u oblasti sigurnosti na nivou ZDK poboljšano uvođenjem novih tehnologija i osiguravanjem potrebne opreme za što bolji rad policijskih službenika.

Među ministarstvima koji su se najbolje pokazali u proteklih 100 dana je i Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline u Vladi Zeničko-dobojskog kantona na čelu s mladim Arnelom Isakom koji ispočetka nije naišao na povjerenje vlade, ali je radom i angažmanom mnoge razuvjerio.

U projekte obnove cesta na području kantona ovo ministarstvo je izdvojilo 17 miliona KM, od čega 10 miliona KM za rekonstrukciju i izgradnju cesta i cestovnih objekata, a 7 miliona KM za redovno održavanje, a sve prvi put transparentno i planski. Najznačajniji projekt koji će se finansirati je vangradska dionica Glavne gradske magistrale, obnova regionalne ceste Visoko - Kakanj, Zavidovići - Maglaj te Kakanj - Kraljeva Sutjeska - Ponijeri.

"U skladu s usvojenim Programom utroška namjenskih sredstva Fonda za zaštitu okoliša Ministarstvo je raspisalo Javni poziv za dodjelu sredstava za realizaciju usvojenog programa. Ukupna namjenska sredstva fonda iznose 1.544.000 KM, od kojih je za projekte iz oblasti upravljanja otpadom predviđeno 900.000 KM, za projekte čišćenja obala rijeke Bosne 500.000 KM i za projekte iz oblasti zaštite okoliša 144.000 KM. Na Javni poziv je prijavljeno ukupno 110 projekata i u toku je postupak njihovog vrednovanja i ocjene. Gradovima i općinama je direktno prebačeno više od 650.000 KM sredstava Fonda za zaštitu okoliša te 100.000 KM za izgradnju EKO-kuće na Smetovima", kazao je ministar Isak.

"Teško je u 100 dana uraditi neke projekte, ali smo većinu projekata doveli u realizaciju ili pred proces realizacije. Mi nismo kao Kanton Sarajevo koji ima dobru kupovnu moć, ali ćemo napraviti iskorake koji će biti prepoznati u javnosti", zaključio je Ganić.