"Glasaću za Beograd"
195

Ako je poštovao zakon, Dodik je glasao u Srbiji po istom principu koji je SNSD gušio u Srebrenici

Piše: Irvin P.
FOTO: Blic.rs
FOTO: Blic.rs
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na izborima u Beogradu, a na kojima se biraju odbornici Skupštine grada. On je pravo glasa mogao steći samo na jedan način– prijavom mjesta prebivališta u Beogradu.

Iako ima dvojno državljanstvo Bosne i Hercegovine i Srbije, Dodik time ne stiče pravo da glasa u Srbiji. Naime, prema Članu 6 srbijanskog Izbornog zakona, pravo da bira odbornika ima punoljetan, poslovno sposoban državljanin Republike Srbije koji ima prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave u kojoj ostvaruje izborno pravo. To znači da je Dodik morao biti prijavljen u općini u kojoj je u nedjelju glasao.

Kada je u pitanju glasanje u svojstvu dijaspore, Gradska izborna komisija Beograda odbila je takav prijedlog još u februaru, a nakon što su ga proslijedile pojedine partije. Time je opcija da glasa kao dijasporac otpala.

Dakle, Dodik je morao biti prijavljen, ali to sa sobom povlači pitanje pod kojim se okolnostima prijava ostvarila. Naime, osoba koja ima dvojno državljanstvo ne može imati dva prebivališta – po jedno u svakoj zemlji. Iako je to u mnogim slučajevima prešutno odobreno, to je de facto ilegalno i predstavlja kršenje zakona. Dakle, da bi se legalno prijavio u Beogradu, Dodik se morao odjaviti u Laktašima.

Prvi slučaj za sobom povlači krivičnu odgovornost, dok drugi povlači odgovornost visokorangiranog političara u BiH čije prošlo djelovanje, ili djelovanje njegove partije imaju refleksiju na njegove buduće postupke. Postupke kao što je promjena prebivališta zbog izbora.

Naime, vlasti Republike Srpske su proteklih godina, a posebno tokom 2012. godini, učestvovale u svojevrsnom čišćenju nepoželjnih osoba sa liste odobrenih prijava boravišta u i oko Srebrenice. Sasvim bez slučajnosti, osobe su bile uglavnom bošnjačke nacionalnosti. Podsjećamo, vlasti Republike Srpske su ljutito dočekale ideju "Glasatću za Srebrenicu" po kojoj bi se građani, uglavnom Bošnjaci, privremeno prijavili u Općinu Srebrenica kako bi stekli pravo glasa na lokalnim izborima.

To, naravno, nije odgovaralo SNSD-u, pa je uslijedio niz pritisaka i optrukcija vlasti iako je sve bilo po tada važećem zakonu. Novi Zakon o prebivalištu olakšao im je posao čišćenja, ali i tada je djelovanje bilo slično policijskoj državi. Odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta u RS naišla je na osudu javnosti i predstavnika međunarodne zajednice, uključujući OHR.

Dodik je upravo danas, ukoliko je poštovao zakon, glasao u Beogradu zahvaljujući privremenom prijavljivanju prebivališta, a po scenariju koji je u Republici Srpskoj prije nekoliko godina naišao na oštar odgovor. U manjku boljeg izraza, Dodik je bio samostalni učesnik pokreta "Glasaću za Beograd".

Predsjednik RS-a se mora nadati da se izbori u Srbiji i BiH nikada vremenski ne poklope jer se neće moći kandidovati niti glasati u BiH ukoliko se odluči otići na Izbore u Srbiju. Podsjećamo, kandidat na izborima u BiH mora biti prijavljen u BiH najmanje šest mjeseci kako bi stekao pravo kandidature za, recimo, člana Predsjedništva BiH, na šta Dodik vjerovatno cilja.

Dodiku, je ovo inače drugi put da glasa u Sribji s obzirom na to da je već jednom iskoristio svoje glasačko pravo na parlamentarnim izborima.