BiH
1

Akcija Džoker: SIPA uhapsila pet osoba zbog organiziranog kriminala

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), danas su, u operativnoj akciji Džoker, slobode lišili pet osoba zbog organiziranog kriminala.

Slobode su lišene osobe inicijala A.S., A.S., DŽ.Š., D.T. i I.M. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima: carinska prevara, krijumčarenje, porezna utaja ili prevara, primanje dara ili drugih oblika koristi, davanje dara ili drugih oblika koristi, protivzakonito posredovanje i zloupotreba položaja ili ovlaštenja i dr.

Članovi organizirane kriminalne grupe sumnjiče se da su djelujući u periodu od 2012. - 2014. godine prilikom kontejnerskog uvoza tekstilne i druge robe iz NR Kine u BiH izvršili više krivičnih djela vezanih za carinske i porezne utaje, čime je budžet BiH oštećen u iznosu od više stotina hiljada KM.

U toku su pretresi objekata na ukupno devet lokacija na području Sarajeva, I. Sarajeva i Čelinca, s ciljem pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realizirane su u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Granične policije BiH, MUP-a KS i MUP-a RS.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, biti predate na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.