BiH
15

U akciji "Road" SIPA uhapsila šest osoba zbog krijumčarenja migranata

FENA
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u operativnoj akciji "Road“ na području Tuzlanskog kantona slobode lišili šest osoba zbog krijumčarenja migranata, dok se za dvije osobe još uvijek traga.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Slobode su lišeni E.M. (1977.), E.M. (1992.), N.S. (1969.), Z.O. (1969.), S.M.(1989.) i D.Ž. (1975.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom organiziranje grupe ili udruženja za činjenje krivičnih djela trgovine ljudima i krijumčarenja migranata i krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

Ove osobe sumnjiče se da su od septembra do novembra 2012. godine iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačku ilegalno preveli najmanje 11 državljana Republike Turske, za šta su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od cca 20.000 eura.

U okviru ove akcije izvršeni su pretresi objekata na 11 lokacija na području Tuzlanskog kantona i Pelagićeva, s ciljem pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto: veći broj mobilnih telefona, SIM kartice, razne evidencije, bilješke, potvrde o slanju novca i drugi predmeti.

Navedene aktivnosti realizirane su uz asistiranje pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a RS.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu RU Tuzla, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će se shodno uputama nadležnog tužioca odlučiti o njihovom daljem statusu, saopćeno je iz SIPA-e.