BiH
14

Akcije Coral i Tango: Tužilaštvo zatražilo produženje pritvora Alenu Čengiću i ostalima

Klix.ba
Kantonalni tužilaštvo KS zatražilo je danas od Kantonalnog suda Sarajevo da se produži pritvor Alenu Čengiću i ostalima uhapšenim u akcijama Coral i Tango za dva mjeseca.

Tužiteljica Jasmina Iftić kazala je u opširnom izlaganju kako je to potrebno jer se Čengić i ostali pripadnici grupe međusobno poznaju, te bi boravkom na slobodi mogli usklađivati iskaze i utjecati na svjedoke. Posebno se osvrnula na osumnjičenog Čengića navodeći kako je već pokušavao ujtecati na odluke sudova u drugim predmetima putem svojim veza i uz korištenje novca. Istakla je kako je Čengić putem poznanstava pokušao utjecati na rad Porezne uprave FBiH, Ustavnog suda BiH i drugih sudova nudeći darove.

"Sadržaj svih dokaza upućuje na to da postoji osnovana sumnja, da su Čengić i ostali iz grupe (uhapšeni u akciji Coral) radili organizovano i svjesno krivična djela. Postoji bojazan da bi boravkom na slobodi mogli bi utjecati na svjedoke, uništiti dokaze ili uskladiti izjave te tako utjecati na tok krivičnog postupka", kazala je Iftić pročitavši nekoliko transkripta komunikacija presretnutih telefonskih razgovora.

Čengić utjecao na sudove i Poreznu upravu FBiH

Isto je rekla i za osumnjičene koji su uhapšeni u akciji Tango a koji se terete za organizovanje prostitucije dodavši kako se osumnjičeno djelimično poznaju, te da će ostali detalji biti utvrđeni tokom postupka. U prilog tome pročitala je izjave svjedoka Vilima P. koji je bio korisnik usluga.

Prema dokazima koje je Tužilaštvo pribavilo, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Čengić Alen počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja, sprečavanje službene osobe u vršenju poslova sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i ugrožavanje sigurnosti.

Također, Tužilaštvo smatra da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni Hadžibajrić Adnan, Puškić Mehmed, Smailbegović Emir i Kulenović Jasmin počinili krivično djelo organizovani kriminal, a sve u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja.

Alić Vahidu i Skorupan Adisu se na teret stavlja da su počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima organizovanje otpora i krivično djelo teške krađe.

Tužilaštvo smatra da su osumnjičeni uz Čengića, Didik Senadin, Elkaz Kemal, Kunić Anida i Ljuca Emir počinili krivično djelo navođenje na prostituciju. Istakli su da bi i oni boravkom na slobodi mogli utjecati na tok krivičnog postupka, utjecati na svjedoke te ponoviti krivična djela za koja se terete.

Odbrana kritikovala Tužilaštvo

Odbrana svih 11 osumnjičenih usprotivila se zahtjevu Tužilaštva KS i zatražili su od Suda da ukine pritvor ili u najgorem slučaju odrede mjere pritvora njihovim branjenicima jer smatraju da Tužilaštvo nije dokazalo krivična djela koja im se stavljaju na teret, niti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoki ili uništiti dokaze.

"Tužilaštvo je iznijelo u prijedlogu potpuno iste stvari kao i na ročištu kada se određivao pritvor osumnjičenima. Ništa novo nismo čuli. Ispitali su svega 15 svjedoka za 22 radna dana i naveli su kako su ti svjedoci samo potvrdili svoje ranije iskaze. Sobarice, šefovi sala, konobari i sl ne mogu biti svjedoci koji bi dokazali ovakva krivična djela. S obzirom na to da su svjedoci već ispitani, ne vidim način na koji bi branjenici mogli utjecati na svjedoke, a s obzirom na to da su svi oduzeti dokumenti i predmeti u Tužilaštvu ne vidim način na koji bi mogli doći do njih i uništiti ih. Predlažem da se odrede mjere zabrane sastajanja", rekao je Nermin Vila, jedan od advokata.

Legalan rad Čengića

Istakao je kako Čengić legalno ušao u Holiday na osnovu ugovora o najmu koji je potpisan, te da nije nagovarao radnike da nasilno uđu u objekat jer je riječ o dugogodišnjim uposlenicima Holidaya koji su bili očajni zbog vijesti da se hotel zatvara i da ostaju bez posla.

"Ugovor je potpisan 8.4.2014. godine, a istjerani su 14.6.2015. godine. Ako su ušli nezakonito šta su radili tamo 1,5 godinu? Taj hotel, simbol Sarajeva, je propadao. Prva svijetla tačka u 20 godina bila je kada je ova grupa ušla u taj hotel i od tada je bio pun gostiju. Radnici tri godine prije ulaska mog branjenika nisu imali plate ni doprinose, a u vrijeme kada je hotel vodio Alen Čengić izmirivane su sve obaveze", rekla je Senka Nožica, jedna od braniteljica Čengića.

Istakla je kako su pare uložili u čišćenje podruma hotela koji je bio pun vode jer se rijeka Miljacka izlila, te su kupovali stvari za hotel s obzirom na to da nije ničega bilo.

"Ovdje je riječ o zamjeni teza. Stalno slušam kako moj branjenik ima novac, poznanastva, veze i može utjecati na institucije. Tužilaštvo ne može da štiti sistem u državi na ovaj način (zatvaranjem Alena Čengića, op.a.) jer bi onda u pritvoru trebalo biti najmanje milion ljudi", kazala je Nožica.

Kolateralna šteta i teška krađa od 200 KM

Advokat Adnana Hadžibajrića kazao je kako je njegov branjenik kolateralna šteta u ovom slučaju jer se ni sa kim od osumnjičenih nije poznavao, osim Čengića.

"Sve što je radio radio je s Čengićem i u dogovoru s njim. Moj klijent je kompjuterski stručnjak i bavio se instaliranjem opreme u Holidayu. Imao je svoju sobu u kojoj je držao opremu. Čak je SIPA-i pomogao u objašnjavanju i pokazivanju opreme. Ima porodičnih problema, otac je dvoje djece i i ma bolesnog oca. U Holidayu je radio kako bi zaradio koji dinar", kazao je Muhidin Kapo.

Advokat Vahida alića, Jasmin Muratović, kazao je kako je njegov branjenik radio 30 godina u Holidayu i da ga tužilaštvo tereti za krađu "mašine za guljenje krompira u vrijednosti od 200 KM" koje je okvalificirao kao tešku krađu.

"On je ušao u podrumske prostorije koje nisu bile zaključane i zajedno s kolegom odnio mašinu u kuhinju. Nema elemenata teške krađe. Također, u hotel su ušli stečajni povjeroci zajedno sa mojim branjenikom koji su htjeli da pitaju stečajnog upravnika za svoja prava. Nikoga nije organizirao da nasilno uđu", kazao je Muratović.

Osumnjičeni na osnovu jedne izjave

Omar Mehmedbašić kazao je kako Tužilaštvo KS njegovog branjenika tereti što je slikao slike, odnosno što je radio ono što mu je profesija. Istako je kako su slike koje su izuzete kao dokaz u Tužilaštvu te da ih Jasmin Kulenović ne može uništiti. Sudu se obratio i sam Kulenović kazavši kako čeka već mjesec dana da Tužilaštvo otvori prostoriju sa slikama i utvrdi da nije riječ o slikama iz Holidaya.

"To su slike mladih slikara kojima sam dao priliku da izlože u mojoj galeriji. Također, bilo je i mojih slika. Nisam bio uposlenik Holidaya već sam tu imao zakupljen prostor", rekao je Kulenović.

Advokatica Anide Kunić koja je uhapšena u okviru akcije Tango, Dijana Hasić, kazala je kako je njena klijentica u pritvoru na osnovu jedne izjave svjedokinje Elme Karić, i da se tereti za 80 KM koja joj je Karić dala kao dar.

"Za tih 80 KM Tužilaštvo navodi da je moja klijentica ostvarila korist od prostitucije. Ne postoji nijedna ženska osoba koja je navela da je moja klijentica obavljala organizovanje prostitucije, a izjava Elme Karić je upitna jer je riječ o djevojci koja se inače bavi pružanjem seksualnih usluga i jedina nesreća moje klijentice je što je poznaje. Moja klijentica nije uposlenik Max Bet kazina kako to navodi tužilaštvo, već ima ugovor s drugom firmom, a zbog boravka ovdje dobila je otkaz. Želim reći da je riječ o visokoobrazovanoj osobi koja nije ranije osuđivana i čija egzistencija ne ovisi od Alena Čengića da bi se moglo reći da će utjecati na nju ili njene izjave", kazala je Husić.

Senad Dupovac rekao je kako se njegov branjenik Emir Ljuca spominje samo na 49. stranici Prijedloga Tužilaštva KS i samo u dijelu gdje se spominje presretnuti telefonski razgovor u kojem je navodno dogovarao pružanje seksualnih usluga sa izvjesnom Viktorijom, ali da to nije realizovano.

Kantonalni sud Sarajevo trebao bi donijeti Rješenje do kraja dana.