BiH
3

Tužilaštvo KS traži još tri mjeseca pritvora za Alena Čengića, odbrana tvrdi da nema dovoljno dokaza

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo KS zatražilo je danas od Kantonalnog suda Sarajevo da za još tri mjeseca produži pritvor Alenu Čengiću i još četvorici osumnjičenih za organizovani kriminal, utaju poreza i tešku krađu.

Produženje pritvora je uz Čengića zatraženo za Vahida Alića, Jasmina Kulenovića, Mehmeda Puškića i Adnana Hadžibajrića, dok je za ostale uhapšene u akcijama Tango i Coral predloženo da budu pušteni na slobodu.

Slike poslane na vještačenje u Britaniju

Tužiteljica Jasmina Iftić ponovila je, kao i na prethodnom ročištu, da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, usklađivati iskaze, ponoviti krivično djelo i utjecati na dalji tok istrage. Istakli su kako je saslušano 60 svjedoka, te da su ispitani i osumnjičeni. Otvoren je i veliki broj predmeta koji su prilikom pretresa oduzeti, te su u prostorijama SIPA-e pregledani mobilni telefoni i računari, a oduzeta je i fiskalna kasa iz Holiday Resorta.

Oduzete umjetničke slike, njih 250, poslane su na vještačenje u Veliku Britaniju kako bi se utvrdilo da li je riječ o originalima ili falsifikatu, za što se tereti Jasmina Kulenovića. Tužilaštvo je spomenulo i to da se istražuje restoran Park prinčeva kako bi se utvrdilo da li je i u njemu počinjeno krivično djelo porezne utaje. Sutkinja Adisa Zahiragić zatražila je od Tužilaštva KS da naglasi koji su to "posebno važni razlozi" na osnovu kojih bi se osumnjičenima trebao produžiti pritvor za još tri mjeseca, te da su u obimnom izlaganju samo govorili o osnovanoj sumnji.

Ne postoje posebno važni razlozi

Odbrana petorice osumnjičenih se usprotivila prijedlogu Tužilaštva KS o produženju pritvora naglasivši kako ništa novo nisu čuli u odnosu na prethodno ročište, te da, s obzirom na to da su svjedoci saslušani, materijali izuzeti i da su uzete izjave od osumnjičenih, ne postoji način da osumnjičeni vrše utjecaj na svjedoke ili izuzmu predmete.

"Moj branjenik se spominje samo u tri rečenice u Prijedlogu od 75 stranica. Stavlja mu se na teret krađa, pa se daje obrazloženje da postoji mogućnost da bi boravkom na slobodi reproducirao slike. U izjavama svjedoka nigdje se ne spominje da je iznio slike. U stanu njegovih roditelja je zapečaćena soba s njegovim privatnim slikama i uopće nije navedeno kako on može utjecati na vještačenje slika u Engleskoj. Nikada nije bio u sukobu sa zakonom", rekao je Mehmed Omerbašić koji brani Jasmina Kuelnovića.

Holiday Inn u dugovima prije Čengića

Nermin Vila, koji uz Senku Nožicu brani Alena Čengića i Mehmeda Puškića, kazao je kako odbrana već treći put sluša iste stvari i da se nigdje ne spominju naročito važni razlozi zbog kojih bi se osumnjičenima produžio pritvor. Vila je istakao kako Tužilaštvo KS stalno pokušava prikazati javnosti da je Čengić uništio Holiday Inn, tadašnji Holiday Resort, što, tvrdi Vila, nije istinito jer je Holiday Inn prije nego ga je preuzeo Čengić imao duga 100 miliona KM.

"Tužilaštvu nedostaje osnovni dokument o poreznoj utaji od 400.000 KM za koliko terete mog branjenika i nemamo vještačenje finansijskog stručnjaka. Tereti ga se da je određeni iznos plaćen firmi koja je izvela građevinske radove i za koje postoji faktura i ugovor, a to Tužilaštvo koristi za dokazivanje osnovane sumnje. Za krađu slika ne zna se ni ko, ni kada, ni koliko slika je ukradeno. Sobarice su izjavile da su slike premještane svako malo iz sobe u sobu i da nemaju neku vrijednost. Tužilaštvo pokušava dokazati osnovanu sumnju na osnovu izjava svjedoka. Naročito značajni razlozi moraju biti nešto novo i značajno što će utjecati na daljnji tok postupka, a mi to nismo čuli", rekao je Vila.

Istakao je kako su branjenici svojevoljno dali šifre mobitela i kompjutera SIPA-i kako bi se ubrzao tok istrage.

"Za drugog branjenika (Puškić, op.a.) nema dokaza da je utjecao na nekoga, ne spominju ga uopće, a traže pritvor za njega. Treba imati u vidu da on nema noge, a već tri mjeseca ide na čučavac i jučer je pao i polomio i protezu", kazao je Vila.

Osnovana sumnja na osnovu izjava svjedoka

Senka Nožica kazala je kako je Prijedlog Tužilaštva KS neutemeljen i nezakonit pitavši zbog čega Tužilaštvo nije reagovalo ranije kada je Holiday Inn godišnje bio na gubitku 2,5 miliona KM i ispitalo one koji su ga doveli u stečaj.

"Tužilaštvo navodi da je riječ o organiziranom kriminalu, da je 16 osumnjičenih, a da ih je 10 u pritvoru. Sama činjenica da puštaju sve osim njih petero pokazuje da nema naročito važnih razloga. Tužilaštvo samo govori o tome šta namjerava raditi. Pa da li onda svi trebaju biti u zatvoru do kraja dok se sve radnje ne obave", kazala je Nožica.

Advokat Adnana Hadžibajrića rekao je kako se njegov branjenik spominje samo na tri mjesta i da se navodi kako je kao direktor Holiday Resorta potpisao, kako Tužilaštvo tvrdi, sporni ugovor, ističući da je ugovor bio validan i da se postupak vodi na istom sudu od ranije.

Alić se obratio Sudu

Advokat Vahida Alića Jasmin Muratović ponovio je kako njegovog branjenika terete za krađu mašine za krompir u vrijednosti od 200 KM, što nije tačno, Alić je tu mašinu uzeo i prebacio u drugu kuhinju zbog povećanog broja gostiju. Sudu se obratio i Alić kazavši kako je otac dvoje djece, RVI, organizator otpora u RBiH i dobitnik plakete zlatnog štita, te predsjednik Zelenih beretki.

"Danas sam društveno korisna osoba jer se borim za ugroženu kategoriju demobilisanih boraca. U Holidayu Innu radim duže od 30 godina i nemam nijednu mrlju u karijeri. Od KV konobara unaprijeđen sam do šefa osiguranja i to sedam godina prije Čengića. Tako da nisam od Čengića dobijao naređenja niti radio na štetu Holidaya u kojem sam suvlasnik", rekao je Alić.

Tužilaštvo KS navelo je i da je uputilo prijedlog za oslobađanje Senadina Didika, Kemala Elkaza, Anide Kunić i Emira Ljuce koje se sumnjiči za krivično djelo navođenja na prostituciju, te Emira Selimbegovića i Adisa Skorupana koji su uhapšeni u akciji Coral.

Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo donijet će odluku do kraja dana.