BiH
0

Kantonalni sud Sarajevo donio odluku: Alen Čengić i ostali još tri mjeseca u pritvoru

Piše: M. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Kantonalni sud Sarajevo udovoljio je zahtjevu Tužilaštva KS i produžio pritvor Alenu Čengiću, Vahidu Aliću, Jasminu Kulenoviću, Mehmedu Puškiću i Adnanu Hadžibajriću za još tri mjeseca, potvrđeno nam je u Kantonalnom sudu Sarajevo.

Odluka je donesena zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, prema članu 146. Zakona o krivičnom postupku FBiH, uništili, sakrili, izmijenili ili falsifikovali dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ometali postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, zbog bojazni da bi ponovili krivično djelo, te zbog toga što je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna.

Prema dokazima koje je Tužilaštvo pribavilo, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Alen Čengić počinio krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima porezne utaje, sprečavanja službene osobe u vršenju poslova sigurnosti, teške krađe, oštećenja tuđe stvari i ugrožavanja sigurnosti.

Tužilaštvo smatra da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni Adnan Hadžibajrić, Mehmed Puškić i Jasmin Kulenović počinili krivično djelo organizovanog kriminala, a sve u vezi sa krivičnim djelima porezne utaje, dok se Vahidu Aliću stavlja na teret da je počinio krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelima organizovanja otpora te krivično djelo teške krađe.

Pritvor može trajati do 6. aprila ili do nove odluke Kantonalnog suda Sarajevo.

Kako saznajemo, ostali osumnjičeni koji su uhapšeni u akcijama Coral (Emir Smailbegović i Adis Skorupan) i Tango (Senadin Didik, Kemal Elkaz, Anida Kunić i Emir Ljuca) 8. oktobra 2015. godine, bit će pušteni na slobodu uz mjere zabrane.