BiH
47

Akcija "Urban": Podignuta optužnica protiv Nedžada Bubice i Fahrudina Oručevića

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nakon okončanja istrage, postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo podigao je optužnicu protiv Nedžada Bubice, Fahrudina Oručevića, Narcisa Behlilovića, Irfana Turkovića, Kenana Softića, Enesa Begovića i Lamije Maglić-Stajić.

Terete se za krivično djelo udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zloupotreba procjene i gradnja bez odobrenja.

Optužnicom Tužilaštva KS terete se da su u periodu od 2011. do 2014. godine, u namjeri da firmi "LAKE" čiji je vlasnik Nedžad Bubica, pribave imovinsku korist, zaključili ugovor o sanaciji zgrade Elektrotehničkog fakulteta koja je bila predviđena za rušenje, bez postupka javne nabavke. Bez naknade, firmu "LAKE" radovi su koštali oko tri miliona maraka. Istovremeno, zauzvrat je Nedžadu Bubici obećano zemljište površine od oko 5.000 metara kvadratnih u vrijednosti od 7,4 miliona KM.

Zajedničkim djelovanjem i počinjenjem ovih krivičnih djela oštetili su budžet Kantona Sarajevo za oko 4 miliona maraka.

Postupajući tužilac uz optužnicu je predložio ukidanje mjere pritvora Fahrudinu Oručeviću, Narcisu Behliloviću, Irfanu Turkoviću i Kenanu Softiću, koji im je predložen i određen zbog ometanje istrage. Budući da je podignuta optužnica, Tužilaštvo KS smatra da su u ovoj fazi prestali zakonski razlozi za produženje mjere pritvora.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.