BiH
0

Akcija prikupljanja knjiga za učenike osnovne škole u Vitomirici na Kosovu

Sarajevo-x.com
Na inicijativu Općinskog vijeća Stari Grad (vijećnika Mensura Mirojevića) u toku je akcija prikupljanja školskih lektira za potrebe školske biblioteke u Osnovnoj školi u Vitomirici na Kosovu.

Prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji između Općine Stari Grad i Općina Kruja i Peć, u decembru prošle godine, delegacija Općine je posjetila Osnovnu školu u Vitomirici, na Kosovu. Od svih realizovanih aktivnosti i posjeta, našu delegaciju najviše je dojmila upravo ta, s obzirom da je škola u jako lošem stanju, te da čak nemaju ni školsku biblioteku. Predstavnici Općine Stari Grad obećali su pokušati pronaći način kako da im pomognu.

Na 24. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, samostalni vijećnik Mensur Mirojević, predložio je svim vijećnicima da doniraju najmanje po jednu knjigu lektire na bosanskom jeziku (pisanu latiničnim pismom), za potrebe ove škole.

Mirojević je također iznio inicijativu da se evidentiraju ostale potrebe učenika osnovne škole u Vitomirici – Kosovo, tj. koji su im udžbenici potrebni i iz kojih predmeta, kao i školski pribor, te da se u skladu sa tim iznađe mogućnost za nabavku istih. Također, predložio je da se ovoj aktivnosti obavijeste svi uposlenici Općine Stari Grad, kako bi mogli učestvovati u akciji. Njegovu inicijativu prihvatili su svi vijećnici i akcija je odmah počela.

Do sada je prikupljeno 100-tinjak knjiga i manji broj udžbenika, a akcija još uvijek traje. Knjige se prikupljaju u Stručnoj službi Općinskog vijeća, gdje će se propisno upakovati, a zatim putem ambasade Republike Albanije, dostaviti na odredište.