|

Donirajte knjige i obnovite bibliotekarski fond Vijećnice

Donirajte knjige i obnovite bibliotekarski fond Vijećnice
0
S
Piše: T. Sekulić
26.1.2011. u 21:45
36
komentara
0

dijeljenja
Donirajte knjige i obnovite bibliotekarski fond Vijećnice
Da darujete dvije knjige vama ne predstavlja ništa, a Univerzitetu u Sarajevu to znači mnogo. Umjesto novca pošaljite dvije knjige i pomozite obnovu bibliotekarskog fonda Vijećnice, ali i studentima kojima su te knjige neophodne tokom školovanja. Inicijativu za obnovu bibliotekarskog fonda pokrenula je organizacija Humanity in Action Senior Fellow Network iz BiH.
Nacionalna biblioteka Bosne i Hercegovine do 1992. godine bila je simbol Sarajeva i temeljna institucija naučnog rada i visokog obrazovanja. U noći sa 25. na 26. august 1992. godine vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti.

Vijećnica se danas obnavlja i za nadati se da će uskoro jedan od najljepših objekata u Bosni i Hercegovini i zaštitni znak austrougarskog perioda u BiH ponovo zasjati punim sjajem. No, šta bi bila Vijećnica bez knjiga?

"Rekonstrukcija billiotekarskog fonda Vijećnice predstavlja vraćanje naučnog, obrazovnog i kulturnog duha Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da podrže inicijativu i umjesto novca pošalju dvije knjige. Jednu knjigu na nekom od svjetskih jezika, iz oblasti medicine, prava, ekonomije, književnosti, umjetnosti ili filozofije koju će studenti moći korisiti u naučne i obrazovne svrhe, te knjigu na maternjem jeziku donatora sa specifičnim sadržajem vezanim za njegov region, ljude iz te zemlje, ili drugu društveno-korisnu knjigu", navodi se u pismu organizacije Humanity in Action Senior Fellow Network, koje je prevedeno na 28 jezika i poslano u brojne zemlje svijeta.

Nacionalna biblioteka BiH ne želi učestvovati u projektu, stoga će knjige koje donirate ići Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu, a nakon obnove Vijećnice, naći će se u tom klutnom objektu.

Jasmin Hasić, rukovoditelj projekta obnove bibliotekarskog fonda Vijećnice, istakao je za Sarajevo-x.com da su odlučili pozvati sve ljude da umjesto novca šalju knjige, tačnije samo dvije, kako bi se izbjeglo plaćanje poreza i carine.

"Inicijativa je pokrenuta 1. decembra 2010. godine i do sada je pristiglo više od 100 knjiga. Također, u Zagrebu se nalazi preko 1.500 knjiga, koje su poslali ljudi iz BiH koji danas žive u zemljama svijeta. Pokušavamo dogovoriti sa bh. ambasadama u zemljama svijeta i Upravom za indirektno oporezivanje da nas oslobode plaćanja carinjenja i poreza na te knjige", istakao je Hasić.

Svi koji žele pomoći obnovi bibliotekarskog fonda Vijećnice i učestvovati u projektu Books4Vijecnica dvije knjige koje će koristiti studentima mogu poslati na adresu University of Sarajevo - Campus Zmaja od Bosne, bb. 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...