|

Prikupljeno 4.000 knjiga za biblioteku u povratničkom naselju

Prikupljeno 4.000 knjiga za biblioteku u povratničkom naselju
0
S
Sarajevo-x.com
6.2.2011. u 13:30
15
komentara
0

dijeljenja
U Sarajevu, Zenici i Tuzli, u proteklih nekoliko sedmica su realizovane akcije prikupljanja knjiga za otvaranje biblioteke u povratničkom naselju Šeher kod Osmaka, nakon kojih je sakupljeno preko 4.000 knjiga, saopćeno je iz Preporoda u Osmacima.
Organizatori akcije sa domaćinima Organizatori akcije sa domaćinima

Prve knjige za biblioteku je poklonila direktorica Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu, a potom su vrijedni Zeničani i tamošnji Medžlis IZ i Gradska biblioteka, donirali nekoliko stotina knjiga.

A onda su, sasvim spontano, vrijedne Sarajlije i još vrjednije Sarajke, okupljeni na forumima i Facebook grupi "Donirajte knjige", realizovali veliku akciju, nakon koje je prikupljeno oko 2.500 knjiga. Učesnici akcije žele ostati anonimni, a u cijeloj priči izdvajaju Fondaciju "Dar" i džemat Bijele džamije sa Vratnika. Organizatori akcije u Sarajevu i Zenici, ovih dana su posjetili Osmake, te dostavili knjige za biblioteku u Šeheru.

Pored desetina pojedinačnih donatora, akciju prikupljanja su pomogli i Asocijacija žena Medžlisa IZ Tuzla, Rektorat Univerziteta u Sarajevu, biblioteka "Derviš Sušić" Tuzla, knjižara "Buybook" i mnogi drugi. Zanimljivo je da su knjige stizale i iz Rijeke, Splita, Umaga, pa čak i iz Istanbula.

Donatori u biblioteci Donatori u biblioteci

Cijelu akciju koordiniraju članovi BZK Preporod u Osmacima i Edin Ramić, savjetnik za povratak i dijasporu bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, a cilj je prikupiti 5.000 naslova, kako bi vlast RS-a dala dozvolu za otvaranje biblioteke.

Inače, biblioteka je samo jedna od aktivnosti kojom se priprema svečano otvaranje Kulturno – sportskog centra u Šeheru. Radi se o najmodernijem i najljepšem objektu na području opštine Osmaci, a planirano je da se u prostorijama Centra održavaju kursevi rada na računarima, kursevi stranih jezika, ali i mnoge druge sportske i kulturne aktivnosti, saopćeno je iz Preporoda u Osmacima.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...