BiH
28

Akcija "Let's Do It" otkazana na 50 lokacija zbog vremenskih uslova

Anadolija
Velika volonterska akcija čišćenja "Let's Do It - očistimo zemlju za 1 dan", sinhronizovano je danas održana na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine, iako je zbog loših vremenskih uslova odgođena na blizu 50 lokacija.

Cilj akcije je uključiti 100.000 volontera u čišćenje, napraviti upotpunjeni registar svih ilegalnih deponija smeća u Bosni i Hercegovini, ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 10.000 tona smeća te podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine.

Koordinator akcije Junuz Elkaz kazao je za AA da su rezultati današnje akcije polovični jer zbog loših vremenskih uslova oko 50 timova nije uopšte izašlo na akciju i odgodili su je za naredne dane.

"Međutim, mi možemo biti zadovoljni rezultatima. S obzirom na sve ove nepogodnosti, oko 20.000 volontera je juče i danas učestvovalo u akciji te izašlo da čisti BiH", pojasnio je Elkaz.

Kako je kazao, sa 50 timova koji su odgodili akciju, rezultat će biti na prošlogodišnjem nivou, oko 45.000 volontera.

"Sve lokacije na području Kantona Sarajevo, koje su određene za čišćenje, mi smo uspjeli da očistimo. S ponosom mogu kazati da je na svim lokacijama bilo odvojeno prikupljanje otpada i otpad je već odvučen na reciklažu", kazao je Elkaz.

Prema njegovim riječima, nije određen datum kada će biti održane odgođene akcije, ali bit će u narednih 15 dana.

"Današnja akcija je odgođena u Doboju, Prijedoru, gotovo u cijelom sjevernom dijelu RS-a, zbog poplava i loših vremenskih uslova. Akcija je odgođena u Bugojnu i Cazinu", pojasnio je Elkaz.

Govoreći o svijesti građana kada je u pitanju očuvanje okoline Elkaz pojašnjava da nažalost svijest kod bh. građana nije na visokom novou.

"To se može svakodnevno potvrditi kada prošetamo našim ulicama, uđemo u parkove koji su opremljeni korpama za smeće, međutim, pored toga što je korpa dva metra od klupe, smeće stoji pored klupe", kazao je Elkaz.

Kako je kazao, volonteri "Let's Do It", su stava da se treba odgojiti jedna generacija ljudi s kojima će se raditi iz dana u dan, iz godine u godinu, na razvijanju ekološke svijesti.

Ideja za projekat je proizašla iz saznanja da u Bosni i Hercegovini postoji veliki broj divljih deponija, a njihov broj se procjenjuje i do 10.000, te da njihovo postojanje ima izuzetno negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. 

Akcija je sprovedena u saradnji sa Udruženjem građana "Mozaik prijateljstva" iz Banja Luke, a u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima kao i nevladinim sektorom, javlja Anadolu Agency (AA).