{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vrijedni volonteri 26. i 27. aprila ponovo čiste našu zemlju

F
15.4.2014. u 12:49
62
9
Vrijedni volonteri 26. i 27. aprila ponovo čiste našu zemlju
62
Volonterska akcija čišćenja "Let's do it - očistimo zemlju za jedan dan" bit će organizirana i ove godine, 26. i 27. aprila na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Plan je da u više od 100 općina 50.000 volontera prikupi 10.000 tona smeća.


Nosioci projekta su Udruženje građana "Ruke" iz Sarajeva i "Mozaik prijateljstva" iz Banje Luke, a generalni partner je kompanija HT Eronet.

Akcija je prvi put realizirana 2012. godine, a ovogodišnji novitet je odvojeno skupljanje otpada, prikupljeni ambalažni otpad će, umjesto na deponijama, završiti na reciklaži, što će omogućiti kompanija Ekopak.

Božidar Mihajlović
Božidar Mihajlović


Predsjednik UG "Ruke" Božidar Mihajlović na konferenciji za novinare u Sarajevu je najavio da će akcija biti provedena u više od 110 općina u Bosni i Hercegovini, a da će učestvovati sve općine iz Federacije BiH. Naglasio je da je osnovni cilj podizanje svijesti o važnosti zaštite životne sredine te da je akcija namijenjena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.

Jamila Milović-Halilović
Jamila Milović-Halilović


Vezano za reciklažu ambalažnog otpada Dženana Preljević, uime kompanije Ekopak, kazala je da će ambalažni otpad biti pakovan u označene vreće te da će umjesto na deponiji završiti na reciklaži što će znatno rasteretiti deponije.

"Rješenje je u odgovornom odnosu prema otpadu i njegovom pravilnom odlaganju", kazala je Preljević.

Vanja Gavran
Vanja Gavran


Akciju čišćenja značajnom ocijenila je i Delegacija EU u BiH te će ove godine drugi put biti dio projekta.

Savjetnica za strateške komunikacije i glasnogovornica u Delegaciji EU/EUSR Jamila Milović-Halilović je naglasila da je "Let's do it" najveći ekološki volonterski poduhvat u BiH te da je cilj te akcije u skladu s ciljevima EU."Bez čiste životne sredine i održivog korištenja prirodnih resursa nema ni suštinskog poboljšanja kvaliteta života, ovdje u BiH ili bilo gdje drugo na evropskom kontinentu", naglasila je Milović-Halilović.

Na prvoj akciji čišćenja 2012. godine učestvovalo je 37.500 volontera iz 105 općina, i očišćeno je 5.500 tona otpada.Na prošlogodišnjoj, drugoj akciji, učestvovalo je 47.970 volontera iz 107 općina, a prikupili su 5.000 tona otpada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: