BiH
12

Ajnadžić posjetio Kraljevu Sutjesku i uručio donaciju za franjevački samostan i džamiju sultana Mehmeda

Klix.ba
Kraljeva Sutjeska zajedno sa tvrđavom Bobovac je bila sjedište dvaju bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića Tomaša i Tvrtka. Prije nego je Austro-Ugarska dala mjestu naziv Kraljeva Sutjeska u starijim dokumentima, u 14. stoljeću susreće se naziv "Curia bani", što u prijevodu znači Banski dvor.

Ovo naselje je najpoznatije po franjevačkom samostanu, ali i jednoj od najstarijih bosanskohercegovačkih džamija koju je 1463. godine izgradio turski osvajač sultan Mehmed II el-Fatih po kojem i danas nosi ime.

Danas je ovaj prostor, koji bi po svim normama trebao da bude pokretač razvoja i jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u našoj zemlji, nažalost skoro pa pust, a i franjevci i džematlije ističu da su i više nego spremni učestvovati u oživljavanju Kraljeve Sutjeske i privlačenju turista iz raznih dijelova svijeta. Međutim, interes šire društvene zajednice izostaje.

S obzirom na takvu situaciju franjevci u samostanu, ali i džematlije džamije Mehmed II el-Fatih na sve moguće načine trude se da sačuvaju ova nacionalna blaga do nekih boljih vremena i većeg interesovanja nadležnih za oživljavanje ovog prostora.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa dogradonačelnikom Sarajeva Ivicom Šarićem, načelnikom Općine Kakanj Nerminom Mandrom i Željkom Šainom, dekanom Ekonomskog fakulteta i čovjekom čiji korijeni potiču iz Kraljeve Sutjeske, posjetio je ovo historijski značajno mjesto i obišao franjevački samostan i džamiju Mehmeda II el-Fatiha, gdje su uručene donacije i za samostan i džamiju.

Tokom posjete Kraljevoj Sutjesci delegacija je prvo posjetila franjevački samostan gdje ih je ugostio gvardijan fra Željko Brkić koji je svoje goste proveo samostanom i zajedno sa ostalim franjevcima upoznao o kulturnom blagu koje je ovdje pohranjeno.

"U našoj biblioteci imamo jako vrijedne knjige među kojima se nalaze i one koje su štampane 1500. godine. Kada je u pitanju muzejska postavka imamo predmete od drveta, keramike i metala. Franjevački samostan je nacionalni spomenik kulture i on bi trebao biti briga šire društvene zajednice. Imali smo određenu pomoć, ali ona je trebala biti veća. Zbog toga smo se obraćali različitim institucijama, a sve kako bi sačuvali kulturno blago koje se ovdje nalazi. Zahvaljujemo se načelniku Ajnadžiću na doniranim sredstvima koja ćemo upotrijebiti kako bi se očuvalo blago koje se nalazi u samostanu", naglasio je fra Brkić, izražavajući nadu da će se prvenstveno državni nivo uključiti kako bi se Kraljeva Sutjeska oživjela, izgradili smještajni i ostali neophodni kapaciteti, a što bi rezultiralo većom turističkom posjetom.

Predsjednik medžlisa Islamske zajednice Kakanj Nijaz Đokić je istakao da posjeta načelnika Ajnadžića i sredstva Općine Centar znače mnogo kada je u pitanju objekat džamije sultana Mehmeda II el-Fatiha.

"Ovo je najstarija džamija u izvornom obliku i kao takva je ušla pod zaštitu države. U posljednjih 12 godina imali smo nekoliko faza restauracija objekta, ali nedostaje još sredstava da bi se posao u potpunosti završio. Poslije unutrašnje restauracije koja je završena preostao je dio vanjskog uređenja i zahvaljujemo se načelniku Ajnadžiću na sredstvima koja ćemo iskoristiti da završimo i taj posao", kazao je Đokić.

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo posjetom Kraljevoj Sutjesci.

"Mi smo u vrijednoj posjeti i drago mi je da smo kao lokalna zajednica dodijelili skromna finansijska sredstva za franjevački samostan i džamiju Mehmeda II el-Fatiha. Ovo je dobra poruka da se podupire jedinstvo različitosti i nadam se da će samostan i džamija imati koristi od ovoga jer to nam je krajnji cilj", naglasio je Ajnadžić.

Dogradonačelnik Šarić je istakao da su historijska mjesta često zaboravljena od nadležnih.

"Nažalost mi u cijeloj BiH ne vodimo računa o ovakvim mjestima i dokumentima državnosti i blagu koje treba sačuvati. Onaj ko ne poštuje povijest, teška mu je budućnost", kazao je Šarić.

Načelnik Mandra se zahvalio Općini Centar i Ajnadžiću na doniranim sredstvima, te dodao da je Općina Centar pomogla Kaknju i tokom majskih poplava 2014. godine.