Reakcija zastupnika
154

Ahmetović: Zabrana djelovanja bh. policijskih agencija u RS-u je veoma rizičan potez

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Vlada Republike Srpske usvojila je zaključak kojim je naredila Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a da "svim raspoloživim sredstvima spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH" na teritoriji manjeg bh. entiteta bez saglasnosti Vlade RS-a. Na ovu odluku reagovao je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović.

"Vlada RS ulazi u veoma rizičan potez svojim stavom da bez odobrenja niti jedna policijska agencija ne može djelovati na području RS", upozorio je Ahmetović.

On navodi da se otvara mogućnost sukoba unutar ili između policijskih agencija te podsjeća da su jasna ovlaštenja koja proizlaze iz zakona svih policijskih agencija sa nivoa države, odnosno da je prostor njihovog djelovanja cijeli prostor BiH.

"Dovodi se u pitanje funkcija zaštite granice od Granične policije BiH, pogotovo u ovom vremenu azilantske krize kao i vršenje funkcije SIPA-e koja se bori protiv kriminala, terorizma i istragama o ratnim zločinima", zaključio je Ahmetović.

Podsjećamo, Vlada RS danas je usvojila zaključak kojim nalaže Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da, u skladu sa Ustavom i zakonima, svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske bez saglasnosti Vlade RS-a.

"Vlada izražava spremnost da, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, te Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH, nastavi ostvarivati saradnju sa svim nadležnim institucijama u BiH u pravcu ostvarivanja kontrole i rješavanja migrantske krize u BiH", piše u zaključku.