BiH
27

Ahmetović o presudi Karadžiću: Ipak Republika Srpska nastavlja da živi

Piše: Er. M.
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Haški sud osudio je bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na 40 godina zatvora. Uprkos tome zastupnik u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović smatra kako je Karadžić na određeni način pobijedio međunarodnu zajednicu i pravo.

"Ono što smo u ovom kratkom vremenu mogli vidjeti jeste da Karadžić nije kriv samo za jednu tačku optužnici za što smo mi očekivali da će biti optužen", rekao je Ahmetović.

On ističe kako su bh. predstavnici danas očekivali da će Karadžiću biti presuđeno i za genocid u sedam općina.

"Očekivali smo da će dobiti doživotnu kaznu zatvora. Nažalost nije izrečena maksimalna kazna, ali je važno ono što je kazano u samo presudi, a to je da je odgovoran za genocid u Srebrenici i za sve ostale tačke optužnice", kazao je Ahmetović.

Ahmetović dodaje da se danas sudilo bivšem predsjedniku RS-a, te da je današnjom optužnicom dokazano da je Republika Srpska izvršila progon, etničko čišćenje, ubijanje i genocid.

"Nažalost to djelo koje se zove Republika Srpska ostaje da žive. Time je Radovan Karadžić na određeni način pobijedio međunarodnu zajednicu i pravdu", smatra Ahmetović.

On je kazao kako države koje su potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma trebaju sjesti i pročitati presudu, te nakon toga donijeti odluku o tome treba li BiH da ima ovakvo uređenje kakvo danas ima.

Na kraju nam je kazao kako žrtve genocida i predstavnici žrtava genocida nisu zadovolji presudom.