BiH
4

Sonja Biserko: Presuda Karadžiću od kapitalnog značaja

Anadolija
Sonja Biserko (Foto: Klix.ba)
Sonja Biserko (Foto: Klix.ba)
Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko je za Anadolu Agency (AA) rekla da je današnja presuda Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom od kapitalnog značaja, zato što je sveobuhvatna i uključuje u sebe sve ono što je već dokazano pred Haškim tribunalom.

"Tu ima i nekih novih elemenata, ali uglavnom je to ono što se već dokazivalo i u tom pogledu je jako značajna, jer daje celokupnu sliku onog što se dešavalo u BiH i mislim da je to jedna važna osnova za Srbiju i srpsku stranu kako bi otpočela svoje suočavanje sa onim što se dešavalo tamo", rekla je Biserko.

Navodeći da će srpska strana i u bh. entitetu RS i u Srbiji s omalovažavanjem gledati i na ovu, koja je najznačajnija, kao i na sve presude do sada te da će je tretirati kao političku i antisrpsku, Biserko je rekla da to znači "da se i dalje manifestuje jedno poricanje i ne prihvatanje odgovornosti za ono što se dešavalo u BiH".

"S obzirom da nije osuđen po prvoj tački, koja obuhvata sedam novih opština u kojima je trebalo da se dokaže da se dogodio genocid i isključivanje te tačke stvara atmosferu kao da se ništa nije desilo, zato što je genocid je otpao pa nema razloga da obraćamo pažnju na tu presudu", rekla je Biserko i dodala da se "bez obzira na isključivanje genocida u ovoj tački, mora reći da je zločin protiv čovečnosti isto tako jedan strašan zločin, koji ne treba potcenjivati i koji je važan preduslov ili osnova za suočavanje srpske strane ili eventualni dijalog sa bošnjačkom stranom".

Komentarišući da je presudom Karadžiću potvrđen i genocid u Srebrenici, Biserko je navela da "genocid u Srebrenici jeste i biće dramatična tačka za srpsku elitu, zato što to jeste najstrašniji zločin koji se može desiti i u svakom slučaju može se predpostaviti da će Srbija nastaviti sa negiranjem".

Međutim, kako je dodala, Srbija ne može da preskoči taj zločin, kaže se da se tamo desio ratni zločin, ali da to nije genocid, umanjuju se brojevi, što pokazuje da se "vrlo organizovano radi na negiranju genocida i u tome učestvuje veoma široki deo akademske populacije".

Komentarišući kaznu koju je Radovan Karadžić danas dobio, odnosno četrdeset godina zatvora, Biserko je rekla da je to zapravo doživotna robija za njega i zaključila:

"Za mene je daleko važnija ta presuda i ta utvrđena sudska istina o onome što se dešavalo. Naravno to nije jedina istina, o tome će se pisati i vršiti istorijska istraživanja, ali je važna sudska presuda jer stavlja tačku na mnoga osporavanja i sve ono što se dešava vezano za rat u BiH".