BiH
45

Ahmetović: Ne pada mi napamet da sjedim sa Lagumdžijom u Vijeću ministara

Piše: J. H.
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sadik Ahmetović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije i bivši ministar sigurnosti BiH, kazao je da nema namjeru ponovo se vraćati u Vijeće ministara nakon što je smijenjen u julu 2012. godine.

Ahmetović je sa pozicije ministra smijenjen u julu 2012. godine na inicijativu SDP-a i Zlatka Lagumdžije nakon čega je na njegovu poziciju imenovan Fahrudin Radončić.

"Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je lično pokrenuo proceduru moje smjene i smjene ministra odbrane Muhameda Ibrahimovića. Ne pada mi napamet da ponovo sjedim u Vijeću ministara gdje sjedi Lagumdžija", kazao je Ahmetović na današnjoj pres konferenciji.

On je dodao da pozdravlja pristup Evropske unije naporima BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

"Smatramo da BiH treba imati poseban tretman kao najveća žrtva agresorskih ratova na Balkanu od 1991. do 1995. godine. Potrebno je osmisliti novi pristup u integracijama BiH u EU i NATO. Na ovaj način bit će pokopane težnje koje su išle na štetu BiH i zapadni Balkan će ući u period stabilizacije", kazao je Ahmetović.

On je dodao da SDA ostaje opredjeljena za zajednički pristup svih probosanskih stranaka u okviru Koalicije 1. mart za Opće izbore 2014. godine na području RS-a. On je pozvao se politike stranke koje se bore za izgradnju sjelovite i demokratske BiH da pristupe ovoj koaliciji.

"Jedino je na ovaj način moguće izbjeći raspianje glasova zbog izbornog praga", tvrdi Ahmetović.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

On je govorio i o smjeni Fahrudina Radončića sa mjesta ministra sigurnosti BiH kazavši da će on "ostati upamćen po tome da je u njegovom mandatu ministra sigurnosti gorjela zgrada Predsjedništva BiH".

"On nastavlja svoju prljavu kampanju protiv države BiH. Ovaj lažni zaštitnik bošnjačkih interesa ne samo da ne prihvata svoju odgovornost za nečinjenje i podstrekavanje haosa i nasilja u države, ide korak dalje i opravdava paljenje zgrade Predsjedništva. On brutalno nasrće i na rahmetli Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika BiH, riječima da je paljenje Predsjendištva 'paljenje ere starijeg i mlađeg Izetbegovića'. Niko, čak ni najveći neprijatelji ove zemlje, nije izgovorio ovakve monstruzone uvrede", kazao je Ahmetović te dodao da SDA nikome neće dozvoliti da vrijeđaju najveće ličnosti u historiji BiH.

SDA