BiH
22

Ahmetović: Kongres će eliminisati evidentne unutarstranačke struje u SDA

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije u Sarajevu odlučeno je da će SDA imati tri kandidata za predsjednika stranke i to Bakira Izetbegovića, Šemsudina Mehmedovića i Irfana Ajanovića.

Potvrđeno je i da će kandidati za zamjenike predsjedika Stranke demokratske akcije biti Adil Osmanović i Midhat Okić.

Za potpredsjednike stranke predloženi su Asim Sarajlić, Šefik DŽaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjca, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo i Semir Efendić, od čega se na ovu funkcija bira samo osam.

Novi saziv Predsjedništva Stranke demokratske akcije izabrat će novi Glavni odbor i predsjednik stranke tako što će pola članova Predsjedništva birati Glavni odbor SDA, a listu preostalih pola predložit će predsjednik stranke.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Sadik Ahmetović kazao je za Klix.ba da je SDA kandidacijskim listama potvrdila demokratski kapacitet, te da će Kongres SDA koji je zakazan za 26. maj eliminisati unutarstranačke struje u SDA koje su bile evidentne.

"Kongres od 800 delegata će odlučiti o tome ko će voditi stranku i time staviti tačku na svaku vrstu struja unutar stranke. Siguran sam da će SDA nakon Kongresa izaći kao veliki pobjednik", rekao je Ahmetović.

Ahmetović je negirao nagađanja da će nova platforma SDA biti "više desno orijentisana" s obzirom da nova platforma stranke nastavlja političku ideologiju SDA.

"Fokus će biti, pored unutrašnjih segmenata, na vanjskopolitičkim ciljevima BiH, a to su EU i NATO. Novoizabrano rukovodstvo dužno je poštovati platformu, a platforma je SDA kao moderna evropska stranka", zaključio je Ahmetović