Osuda terorističkog napada
0

Ahmetović: Jašarević je uperio pušku i u SAD i u BiH

SRNA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović oštro je osudio teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, ističući da su ''svi oni koji upere pušku u prijatelje BiH, uperili pušku i u BiH i njene građane''.

Konstatujući da je terorizam globalni problem, Ahmetović je rekao da i ovaj slučaj pokazuje da je teško predvidjeti terorističke napade i njihove aktere, iako sigurnosne strukture kontinuirano prate i operativno pokrivaju osobe za koje policija smatra da mogu ugroziti sigurnost u BiH.

''Istina je da jeJašaravić u ranijem periodu imao kontakte sa vehabijskim pokretom u Gornjoj Maoči, a posjećivao je i područje Brčko distrikta. Riječ je o osobi koja ima vrlo radikalne stavove i koja je pravila probleme i u Austriji i u Srbiji'', potvrdio je Ahmetović sinoć za BHT.

On smatra da sigurnosne snage koje djeluju u okviru Ministarstva sigurnosti BiH nisu bile zatečene jučerašnjim napadom na Američku ambasadu, već su efikasno djelovale.

Ahmetović je pohvalio brzu i efikasnu intervenciju policije, kao i način na koji su okončali jučerašnji oružani incident, koji je počinio vehabija iz Novog Pazara Mevlid Jašarević, ranivši pri tom policajca iz obezbjeđenja Ambasade.

On je rekao da je policijskim agencijama u BiH naloženo da permanentno procjenjuju trenutnu sigurnosnu situaciju i da adekvatno organizuju nadzor i zaštitu sigurnosno interesantnim institucijama, objektima i osobama.

 Mevlid Jašarević, koji je bio naoružan i sa dvije ručne bombe, pucao je jučer popodne iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu. Pripadnici SIPA-e su ga ranili iz snajpera i razoružali, nakon čega je prebačen u bolnicu gdje mu je pružena ljekarska pomoć i trenutno se nalazi pod jakim policijskim nadzorom.
Prilikom ovog napada teže je, u obje noge, ranjen pripadnik policije - radnik na obezbjeđenju Ambasade SAD, koji je operisan i trenutno je van životne opasnosti.

Napadač je, najvjerovatnije, kao pripadnik vehabijskog pokreta boravio u Gornjoj Maoči u vrijeme policijske akcije u februaru prošle godine. Jašarević je 30. novembra 2010. godine uhapšen u Novom Pazaru, jer je bio potencijalna prijetnja stranim ambasadorima koji su posjetili taj grad.