Po izlasku iz bolnice čeka ga pritvor
0

U toku saslušanje Mevlida Jašarevića u bolnici Koševo

SRNA
Policajci pred bolničkom sobom Jašarevića (Foto: Arhiv/A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Policajci pred bolničkom sobom Jašarevića (Foto: Arhiv/A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu /KCUS/ u toku je saslušanje Mevlida Jašarevića, koji je u petak poslijepodne pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu.

Portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović rekla je Srni da će saslušanje biti nastavljeno tokom dana, ali nije mogla da saopšti više detalja o samoj istrazi. Hećimovićeva nije mogla dati ni više informacija o jučerašnjem hapšenju tri osobe u Gornjoj Maoči i Sarajevu, koje se dovode u vezu sa Jašarevićevim terorističkim napadom na Ambasadu SAD.

Prema nepotvrđenim informacijama, Jašarevićev branilac je advokat Senad Dupovac. Tužilac Dubravko Čampara koji vodi istragu o ovom napadu, rekao je jučer da će Tužilaštvo predložiti pritvor za Jašarevića, čim on bude sposoban da izađe iz bolnice gdje je smješten nakon ranjavanja, a što se najkasnije može desiti u ponedjeljak.

Čampara je rekao da su pripadnici SIPA-e jučer u Gornjoj Maoči izvršili istražne radnje nad dvije osobe, te da je pronađena i Mirela Jašarević, supruga Mevlida Jašarevića, nad kojom su, također, provedene istražne radnje, nakon kojih će biti odlučeno o daljnjem postupanju sa njima.

Srna saznaje da su pripadnici SIPA-e juče u Gornjoj Maoči pretresli kuću Nusreta Pašalića, te da je on priveden. Dvadesetrogodišnji vehabija Mevlid Jašarević pucao je u petak popodne iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu i pri tome ranio radnika na obezbjeđenju američke Ambasade. 

Jašarević, koji je tokom terorističkog napada bio naoružan i sa dvije ručne bombe, kao pripadnik vehabijskog pokreta boravio je u Gornjoj Maoči u vrijeme policijske akcije u februaru prošle godine.