BiH
0

Ahmetović i Dačić potpisuju sporazum o vraćanju helikoptera BiH

SRNA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Ministri bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović i unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potpisat će danas u Beogradu sporazume o policijskoj saradnji dvije zemlje i vraćanju helikoptera BiH, najavljeno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Sporazumom o policijskoj saradnji jača se saradnja BiH i Srbije na polju otklanjanja opasnosti za javnu bezbjednost i javni red, sprečavanja i rasvjetljavanja krivičnih djela u oblasti organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, stanja bezbjednosti u zaštiti državne granice u pograničnom području, obrazovanja i stručnog usavršavanja kadrova, te zaštite podataka.

U saopštenju Ministarstva navodi se da će se ovim sporazumom omogućiti bolja i efikasnija saradnja policijskih agencija u BiH i Srbiji u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Sporazumom o povratku helikoptera, "BiH će biti vraćeni hilokopteri koji su se 1992. godine našli na teritoriji Srbije". Jedan helikopter biće u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a drugi u vlasništvu MUP-a Federacije BiH, ističe se u saopštenju.

Potpisivanju sporazuma prethodiće bilateralni sastanak delegacije Ministarstva bezbjednosti BiH i MUP-a Srbije na kojem će se razgovarati o daljem unapređenju saradnje na polju borbe protiv organizovanog kriminala.

Prema najavi iz MUP-a Srbije, Dačić i Ahmetović sporazum o policijskoj saradnji potpisaće u Palati Srbija, a sporazum o primopredaji helikoptera na aerodromu "Nikila Tesla", nakon čega su planirane izjave za medije.