{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ahmetović: Država ne štiti svoj najvažniji resurs - šume

F
27.8.2012. u 11:59
2
2
Ahmetović: Država ne štiti svoj najvažniji resurs - šume
2
Ahmetović: Država ne štiti svoj najvažniji resurs - šume
Teško je trenutno procijeniti štete od ovosezonskih požara pričinjenih šumskom fondu BiH, jer su požari na određenim područijima još aktivni i nastaju novi, ali je činjenica da se radi o ogromnim štetama, izjavio je danas Feni potpredsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore FBiH (PKFBiH) Midhat Ahmetović.
On je podsjetio da je zakonska obaveza da se nakon gašenja požara dostavi izvještaj nadležnim tijelima u Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koji bi onda trebali procjeniti visinu, uzrok, opožarenu površinu i nastalu štetu da bi se mogli dati oficijelini podaci.

Govoreći o preventivnim mjerama i sistemima zaštite u ovoj oblasti Ahmetović, koji je ujedno šef plana zaštite šuma u JP BH Šume, istakao je da se problemi multicipliraju duži niz godina.

"Ovom problemu na nivou države nije pristupljeno zajedno. Postoje međudržavni sporazumi, koristimo ruske helikoptere i kanadere iz Hrvatske, a unutar države nemamo nikakvih naših, internih sporazuma između dva entiteta, a situaciju usložnjava i nedostatak sredstava", dodao je Ahmetović.

Požari su nas, kako ja naglasio, i ranijih godina upozoravali da se nešto mora poduzeti.

"Uslijed naglih promjena klime štete od požara mogu vremenom biti i veće i smatramo da je krajnje vrijeme da se na nivou države donesu određeni akti, legislativa i da se obavezno pristupi kupovini kanadara i nekoliko helikoptera koji bi se stavili u službu zaštite šuma", kazao je Ahmetović.

U protivnom, po njegovim riječima, štete će se samo umnožavati uz velike ekološke posljedice koje se sada ne mogu ni predvidjeti.

PKFBiH je u više navrata na sve to upozoravala apelirajući među ostalim da se konačno donese zakon o šumama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: