Pogrešan put
88

Ahmed Husagić: Austrijski desničari na udaru zbog podrške separatizmu RS-a

Piše: I. P.
Ahmed Husagić
Ahmed Husagić
Visokopozicionirani funkcioner austrijskog SDP-a Ahmed Husagić kritikovao je poteze njegovih sunarodnjaka iz desno orijentisanih partija koji su u posljednje vrijeme dali podršku ideji separatizma u RS-u. Val kritika uzrokovao je i promjenu zvaničnog stava pojedinih zvaničnika tih stranaka.

U Austriji se situacija ne smiruje ni nakon 10 dana od posjete predsjednika parlamentarnog kluba Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Johanna Gudenusa Banjoj Luci, a u sklopu obilježavanja neustavnog praznika RS. Sve opozicione partije su kritikovale posjetu.

Bivši kancelar i trenutni predsjednik parlamentarnog kluba Socijaldemokratske partije Christian Kern je u jednoj od najgledanijih emisija Pro&Contra izjavio, da je Gudenus otišao u BiH da podrži separatiste te da je 9. januar datum koji se povezuje sa izbijanjem rata koji je uništio na hiljade života.

Partija NEOS je zahtjevala objašnjenje poteza FPÖ-a, dok je partija Peter Pilza rekla da se radi o jednoj skandaloznoj posjeti koja šteti ugledu Austrije na međunarodnom planu.

Nekoliko dana poslije posjete Johanna Gudenusa, objavljen je snimak emisije RTRS-a od prije četri mjeseca koju je objavila RTRS, u kojoj je učestvovao i sam predsjednik Slobodarske partije Austrije Heinz Christian Strache. On se u emisiji otvoreno zalažio za otcjepljenje RS od BiH.

Poslije toga su uslijedile dalje reakcije opozicionih partija ali i jednog dijela partije ÖVP kancelara Sebastiana Kurza.

Naposljetku, Strache je jučer u izjavi za radio Ö1 rekao da podržava suverenitet Bosne i Hercegovine ali i pravo naroda na samoopredjeljenje.

Ahmed Husagić, koordinator za integraciju u Socijaldemokratskoj partije Austrije (SPÖ) je prokomentarisao ove obrte u politici FPÖ-a prema Bosni i Hercegovini.

"Kao što ste mogli pratiti prošlih dana, sve relevantne političke snage u Austriji, ali i eksperti u oblasti političkih pitanja na Balkanu su kritikovali, kako posjetu Gudenusa neustavnom danu RS, tako i izjavu koju je Strache dao za RTRS prije izbora, odnosno, prije par mjeseci. Njegova izjava kako podržava suverenitet BiH, ali i podržava pravo naroda na samooprjedjeljenje je samo pokušaj balansiranja između podrške separatističkim težnjama i pokušaja da ipak izađe iz neugodne situacije u kojoj se našao nakon brojnih kritika kako u Austriji tako i iz inostranstva. U toj izjavi se nalazi i pokušaj opravdanja kod birača iz srpske zajednice u Austriji koji su nacionalsitički nastrojeni, jer će se oni sigurno osjećati prevarenim nakon ovog njegovog okretanja za 180 stepeni. Ja pozdravljam njegov revidirani stav i podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine, ali ćemo sa pažanjom pratiti njegove buduće izjave", rekao je Husagić za Klix.ba.

Kako je kazao, oni su prevarili sve one glasače koji su mislili da će oni da urade nesto na međunarodnom planu kako bi RS dobila nezavisnost.

"Ovo je veliki poraz kako gospodina Strache, jer je morao da revidira svoju izjavu, tako i gospodina Dodika, jer se upustio u avanturu sklapanja političkih prijateljstava sa ekstremno desnim političkim partijama u Evropi. Evidentno je da su interesi tih partija deleko ispred zastupanja interesa Milorada Dodika i njegovih avantura. Revidiranjem svog stajališta to je u praktičnom smislu pokazao i Strache", zaključio je Husagić.