Naša stranka
0

Agonija JU "Djeca Sarajeva" se nastavlja

Sarajevo-x.com
Danas, 19.marta.2010. u potpunosti je jasno da je kompletan proces imenovanja V.D. Upravnog odbora JU "Djeca Sarajeva“ besmislen, jer nije doveo ni do kakvih promjena. Direktorica je još uvijek na poziciji, UO nije formalno konstituiran pa samim tim konkurs za izbor novog direktora ustanove nikada nije ni objavljen, saopćila je Naša stranka.
  1. janura 2010. istekao je zvanični mandat direktorice JU "Djeca Sarajeva.“ Zbog konfliktne situacije u vezi s konkursom za izbor članova Upravnog odbora ustanove, koji donosi odluku o imenovanju direktora, tada se pribjeglo poluzakonskom rješenju i predloženi su kandidati za obnašanje V.D. funkcija članova UO.

Direktorica je tada dobila dodatna dva mjeseca "vlasti“, a potpuno svjesna da će se taj rok produžiti uspjela je isposlovati i sredstva dodjeljena od nadležnog Ministra Safeta Keše, a namijenjena za put u Madrid na dodjelu fiktivne nagrade za "najboljeg biznismena“ – Golden Eagle Award 2010.

Vlada Kantona Sarajevo je po ko zna koji put ostavila po strani svoje stvarne probleme, te je zarad sukoba oko usvajanja budžeta Kantona Sarajevo za tekuću godinu potpuno zapostavila prioritetne stvari, i time dalje produžila agoniju JU "Djeca Sarajeva.“

Postavljamo pitanje za čije dobro je organizirana ova farsa i čijim interesima podilazi ovakva situacija? U svakom slučaju ne možemo ostati nijemi na uporno kršenje zakona i nesposobnost institucija vlasti nadležnih za ovu ustanovu. Nedopustivo je i nehumano da rukovodstvo JU "Djeca Sarajeva“ nastavlja sa trošenjem budžetskih sredstava dok djeca ne dobijaju ni minimum zaslužene pažnje.

Apelujemo na Prosvjetno pedagoški zavod i Ministarstvo obrazovanja i nauke KS da izađu u javnost sa svim dostupnim podacima vezanim za rad trenutne direktorice, kao i na Vladu KS da što prije ispoštuju procedure i obezbijede JU "Djeca Sarajeva“ zakonito poslovanje.