BiH
9

Agencija za vodno područje Save oformila Štab za praćenje vodostaja

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Na većini vodotoka u ingerenciji Agencije za vodno područje rijeke Save, u FBiH, zabilježen je porast vodostaja.

Prema podacima u 18 sati sa vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save, Sarajevo, odlukom direktora Agencije Sejada Delića, formiran je štab sa zadatakom intenzivnijeg praćenja vodostaja na vodotocima u Federaciji BiH na slivu rijeke Save.

U vodoprivrednom informacionom centru su uvedene stalne dežure. Dežurni kontakt telefon za informacije tokom 24 sata je 033 726 436 (Vodoprivredni informacioni centar), a broj mobitela je 061 130 063.

Ekipe Agencije AVP Sava su na terenu na najugroženijim područjima – Lukavac, Gračanica, Doboj Istok, Maglaj, na području Sarajevskog polja te u poplavnim područjima Srednje i Odžačke Posavine.

Prema informacijama ekipa sa terena na području Odžačke i Srednje Posavine, i pored toga što rijeka Sava nije dostigla nivo proglašenja aktivnih mjera odbrane od poplava, a zbog saznanja da se očekuje vodni val sa rijeke Bosne, sve područne službe nadležne za odbranu od poplava su u pripremnom stanju.

Spremne su i crpne stanice koje vrše prebacivanje voda iz zaobalnog područja u rijeku Savu, a kanalska mreža na ovim područjima je spremna za prihvatanje eventualnih zaobalnih voda.

Na području općina Doboj Istok i Gračanica usljed izijevanja rijeke Spreče poplavljeno je poljoprivredno zemljište, ali nisu ugroženi stambeni objekti.

Na području općine Maglaj došlo je do izlijevanja rijeke Bosne.

Na području Sarajevskog polja rijeka Bosna je poplavila zemljište i stambene objekte.