BiH
0

Rijeka Bosna u blagom opadanju, alarmatno na Savi kod Bijeljine

FENA
Bijeljina
Bijeljina
Vodostaj Bosne u potpuno poplavljenom Doboju polako opada i od maksimalnog nivoa je manji oko 60 centimetara. Iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a navode da, po procjeni, vodostaj rijeke Bosne na hidrološkoj stanici Doboj iznosi 660 centimetara i blago opada.

Također je u opadanju vodostaj rijeke Bosne u Modriči i, prema procjenama, nivo vode je pao za 40 centimetara.

Prema podacima od 19 sati, vodostaj Vrbasa i Vrbanje je u opadanju. Međutim, kiša i dalje jačim intenzitetom pada na području Banje Luke.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru je prešao kotu vanredne odbrane od poplava, u porastu je i iznosi 495 centimetara, kao i vodostaj rijeke Une u Novom Gradu koji je 408 centimetara.

Vodostaj Save na hidrološkoj stanici Srbac je u porastu, trenutno iznosi 891 centimetar i prešao je kotu redovne odbrane od poplava za 31 centimetar, dok je na hidrološkoj stanici Rača rijeka Sava prešla kotu vanredne odbrane od poplava za 135 centimetara.

Zbog alarmatne situacije u Batkoviću kod Bijeljine upućen je poziv građanima da pomognu u postavljanju vreća na Savski nasip.

Inače, najkritičnije tačke su na Savskom nasipu,u Topolovcu, na potezu između Batkovića i Ostojićeva i kod Rače.

Savski nasip, zbog brzog rasta nivoa Save, vrećama s pijeskom intenzivno su utvrđivale ekipe civilne zaštite i mještani okolnih sela.

Zbog nadiranja vode u zgradu, BN televizija je prekinula program.