BiH
0

Agencija za statistiku BiH vrši pripreme za popunjavanje Upitnika za članstvo BiH u EU

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
U organizaciji Agencije za statistiku BiH jučer je održan radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima institucionalnih korisnika podataka zvanične bh. statistike o temi "Regionalni razvoj i zajedničke investicije“.

Cilj sastanka bio je da se predstavnici relevantnih bh. institucija, korisnica zvanične bh. statistike pripreme za zajednički nastup i učešće na Okruglom stolu "Regionalne investicije i ekonomski razvoj“ koji će se održati iduće sedmice u Beogradu, u organizaciji Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine i Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije, a u saradnji sa Savezom za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja Horizont 2024 i Evropskog pokreta u Srbiji.

Agencija za statistiku BiH, kao proizvođač zvanične bh. statistike, organizuje ove aktivnosti sa ciljem da statističkim i drugim bh. institucijama pomogne da se, kroz razmjenu iskustava sa kolegama iz regiona, što kvalitetnije pripreme za popunjavanje Upitnika za članstvo BiH u EU.

"Zvanična bh. statistika ima značajnu i višestruku ulogu u ovom kompleksnom zadatku zbog toga što će se zvanični statistički podaci, osim u poglavlju 18 EU Upitnika (koje se u cijelosti odnosi na zvaničnu bh. statistiku) koristiti i u drugim oblastima za koje su nadležne i druge bh. institucije. Izuzetno važno je da statistički podaci u svim oblastima u upitniku budu usklađeni", naveo je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH.

Direktor Jukić je istakao i važnost saradnje sa institucionalnim korisnicima statističkih podataka u unapređenju i razvoju domenskim statistikama kao i razvoju alata za korištenje statističkih podataka. Cilj zvaničnih statističkih institucija je da proizvode podatke potrebne korisnicima kao i da im olakšaju pristup i korištenje podataka. Predstavnici bh. institucija (Centralne banke BiH, Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, Horizonta 2024, Sarajevske i Banjalučke berze, enitetskih zavoda za statistiku, Ministarstva civilnih poslova BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih poslova i Vanjskotrgovinske komore BiH) izrazili su zadovoljstvo organizacijom zajedničkog sastanka i iskazali spremnost da učestvuju i u razvoju bh. statistike i u razvoju regionalne saradnje, te naglasili koliko će biti korisna iskustva zemalja iz regije.

Agencija za statistiku BiH nastavlja sa aktivnostima saradnje sa korisnicima i davaocima statističkih podataka u BiH kao i saradnje sa relevantnim institucijama u regiji. U skladu sa tim planira, već naredne godine, organizovati, u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku Republike Srbije i predstavnicima nevladinog sektora, Međunarodnu konferenciju sa ciljem saradnje, razmjene iskustava i unapređenja regionalne saradnje. Intencija organizatora je da se ovakve konferencije organizuju svake godine u državama regiona