{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eurostat do kraja decembra o priznavanju rezultata popisa u BiH

Piše: Er. M./Klix.ba
20.9.2016. u 07:55
3
110
Eurostat do kraja decembra o priznavanju rezultata popisa u BiH
3
Eurostat do kraja decembra o priznavanju rezultata popisa u BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici Međunarodne monitoring misije (IMO tim) boravit će naredne sedmice u Sarajevu gdje će dati ocjenu dosadašnjih aktivnosti vezanih za objavu rezultata popisa u BiH, potvrđeno je za Klix.ba u Agenciji za statistiku BiH.
Kako nam je rečeno, Agencija za statistiku BiH trenutno radi na objavi takozvanih knjiga koje će korisnicima podataka olakšati targetiranje grupa unutar objavljenih rezultata.

Agencija za statistiku BiH aktivno radi na ovom projektu, a kako ističu, u njihovoj provedbi sarađivat će sa međunarodnim predstavnicima.

Posebno ističu da je posjeta IMO tima, koja je zakazana za narednu sedmicu, redovna posjeta s ciljem održavanja 24. sjednice.

Što se tiče priznavanja rezultata popisa stanovništva u BiH, koji su objavljeni krajem juna, iz Agencije za statistiku BiH očekuju da će se to desiti u decembru. Kako navode, još je mnogo aktivnosti koje moraju biti obavljene do decembra kako bi se konačno pristupilo prihvatanju rezultata popisa stanovništva.

Podsjećamo, popis stanovništva iz 2013. godine najveće je statističko istraživanje države od 1991. godine kada su objavljeni rezultati posljednjeg popisa stanovništva u našoj zemlji. Cilj svakog popisa bio je ustanoviti broj stanovnika za cijelu državu, kao i po svim teritorijalnim nivoima.

Osim broja i prostornog rasporeda, popis stanovništva osigurao je podatke o demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim, migracionim i drugim značajkama stanovnika, kao i o broju domaćinstava, porodica i njihovim značajkama, te podatke o stambenom fondu i njegovim značajkama. Ti su podaci neophodni za provođenje ekonomskih i socijalnih razvojnih politika te naučnih istraživanja, korištenja sredstava iz EU i drugih fondova, kao i druge potrebe građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: