Nakon pisanja medija
2

Agencija za javne nabavke BiH pita FUCZ: Kako je izabrana firma koja će održavati respiratore?

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
U namjeri preventivnog djelovanja na sprečavanju mogućeg kršenja Zakona o javnim nabavkama, a s obzirom da se prema mišljenju javnosti radi o jednoj od trenutno najvažnijih nabavki, Agencija za javne nabavke BiH je pokrenula jos jedan monitoring (praćenje postupka javne nabavke) povezan sa nabavom 100 respiratora iz Kine.
"Jučer su u medijima izašle informacije o firmama koja ce vršiti instalaciju i održavanje respiratora, na šta smo odmah reagirali s dopisom sa traženjem detaljnog pojašnjenja o proceduri nabavke koja je izvršena za usluge održavanja respiratora. Također obratili smo se i firmama koje se spominju kao izvrsitelji usluge održavanja i instaliranja da dostave informacije o pomenutom nabavci", saopćeno je iz Agencije za javne nabavke BiH.

Dalje, navode da Agencija kontinuirano radi na praćenju postupaka javnih nabavki, a u uslovima pandemije koronavirusa i pojačanom praćenju postupaka, posebno pregovaračkih postupaka bez objave obaviještenja na temelju hitnosti.

6 novih pitanja za FUCZ
6 novih pitanja za FUCZ

"Naglašavamo da je pregledano preko 300 postupaka putem monitoringa i podneseno pet krivičnih prijava samo u zadnjih 30 dana. Još jednom pozivamo sve koji saznaju ili imaju informaciju o potencijalnim opisanim zloupotrebama u javnim nabavkama da iste prijave Agenciji za javne nabavke BiH na e-mail: [email protected] jer takve prijave mogu biti podnesene i anonimno bez otkrivanja identiteta prijavitelja", poručili su iz državne agencije u pismu koje potpisuje v.d. direktora Đenan Salčin.

Istakli su da će sve potencijalne zloupotrebe i kršenja Zakona o javnim nabavkama biti detaljno pregledane i ako se utvrdi da je riječ o kršenju Zakona, protiv odgovornih osoba će biti podnesene krivične i prekršajne prijave.