Potvrđeno za Klix.ba
152

Firma koja će vršiti provjeru respiratora nije učestvovala u nabavci, čekaju da vide šta je u kutiji

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz firme Sono Medical koja će izvršiti provjeru kineskih respiratora, a zatim i njihovu instalaciju, za Klix.ba su kazali da oni nisu učestvovali u nabavci 100 respiratora, niti su konsultovani u vezi s nabavkom, te da će svoj dio posla odraditi tek kada otvore kutije i upoznaju se o onome što je stiglo iz Kine.
"Mi ne znamo šta su uvezli niti smo konsultovani u vezi s tim, niti smo zastupnici tog proizvođača iz Kine. Tražili smo da nam omoguće da na jednom aparatu vidimo šta je u kutiji sve stiglo. Mi smo profesionalci. Želimo da naši inžinjeri otvore kutiju i vide da li je došla kompletna oprema uz aparat, koje modove koristi, koje alarme i da onda znamo koji je nivo aparata kako bismo to mogli prenijeti doktorima i struci", rekao nam je dr. Igor Kurjak, direktor kompanije Sono Medical.

On ističe da će tek nakon otvaranja kutije i detaljnih provjera znati da li su to respiratori koji se koriste u bolnicama ili bolničkim vozilima ili na nekom trećem mjestu.

"Pomoći ćemo da se zna koji je nivo aparata i da li je sve uredu. Nakon toga će kolege iz Instituta za mjeriteljstvo Verlab izmjeriti sve ulazne i izlazne parametre i reći da li je aparat tehnički ispravan i da li se može spojiti na pacijenta. Tek tada je forma zadovoljena", dodao je dr. Kurjak.

Kaže nam da je njegova firma već danas spremna početi raditi, ali da im još nije dostavljen ni aparat ni potrebna dokumentacija.

"Zaista ne želimo biti dio bilo kakve afere. Nećemo raditi bez uputstva proizvođača i to je dio dogovora. Rekli smo ako žele da radimo, onda ćemo raditi samo prema pravilima koje je naveo proizvođač. Nadamo se da su uputstva u kutijama", kaže direktor Sono Medicala.

Za daljnje održavanje i eventualno servisiranje ovih aparata, prema riječima našeg sagovornika, to se ne može i neće raditi bez dodatnih i detaljnih uputstava firme koja je proizvela respiratore u Kini.