Ročište na Sudu BiH
0

Advokatica Vinka Martinovića ističe da nema zakonskih uslova za njegovo izručenje u Hrvatsku

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Sudu Bosne i Hercegovine je održano ročište za određivanje pritvora Vinku Martinoviću Šteli, koji je jučer uhapšen u Mostaru zbog krivičnog djela ubistva, a do donošenja odluke o izručenju Hrvatskoj. Njegova advokatica Nina Kisić kaže da do izručenja ne bi trebalo doći jer nema zakonskih uslova za to.

Sud BiH je danas odbio odrediti privremeni pritvor Martinoviću, a naknadno će biti donesena odluka o samom zahtjevu za izručenje. Prvo će Hrvatska biti obaviještena o ovoj odluci suda u BiH, a zatim će u najkraćem roku biti zakazano i drugo ročište na kojem će biti raspravljano o zahtjevu za izručenje.

"Naš stav je da nema osnova za izručenje gospodina Martinovića imajući u vidu da se djelo za koje ga Hrvatska potražuje desilo u martu 1996. godine, a da je sporazum o izručenju između BiH i Hrvatske na snagu stupio tek 2014. godine. Taj sporazum se ne može retroaktivno primijeniti", rekla je Kisić.

Hrvatska Martinovića potražuje zbog ubistva Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine. Martinović je od 2016. godine bio nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je uspio pobjeći iz zemlje svega nekoliko sati prije izricanja presude.