Reakcija nakon ročišta
0

Advokatica Dragana Vikića: Terete ga za stvari s kojima nema nikakve veze

B. R.
Dragan Vikić (Foto: T. S./Klix.ba)
Dragan Vikić (Foto: T. S./Klix.ba)
"Dragana Vikića terete za stvari s kojima nema nikakve veze", izjavila je njegova advokatica Adna Dobojlić za Klix.ba nakon današnjeg ročišta pred Sudom Bosne i Hercegovine, na kojem je upravo Vikić bio svjedok odbrane.
Vikić, koji je bio komandant Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, je među četiri osobe optužene za zarobljavanje, ubistvo i sakrivanje tijela osam pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) srpske nacionalnosti u sarajevskom Velikom parku u aprilu 1992. godine.

Prema riječima Dobojlić, i na osnovu njegovog današnjeg svjedočenja je jasno da on nije odgovoran za ovaj zločin.

"Moja su očekivanja bila jasna od početka istrage i suđenja. Sada kada je gospodin Vikić dao iskaz, vrlo je jasno, sve je objašnjeno da nema nikakve veze s ovim događajem u bilo kojem smislu i obliku", naglasila je.

Pitali smo je kada bi suđenje, koje je počelo u martu 2017. godine, dok je optužnica podignuta krajem 2016., moglo biti završeno.

"Kada me pitate o tome kada bi suđenje moglo završiti, mogu jedino pretpostavljati. Sljedeće ročište je unakrsno ispitivanje gospodina Vikića, kada će ga ispitivati tužilaštvo, a onda ostale odbrane ako budu imale pitanja. Kao braniteljica gospodina Vikića, imam da uložim dokumentaciju, što se može završiti sljedeći put ili eventualno na narednom ročištu. Onda preostaju odbrane drugog, trećeg i četvrtog optuženog, ako one imaju dokaze", istakla je Dobojlić.

Podsjetila je da tužilaštvo ima mogućnost iznošenja dodatnih dokaza.

"Naravno da postoji mogućnost izvođenja dodatnih dokaza tužilaštva. Ne znam da li će se to desiti. O tome će se tužilaštvo izjasniti nakon okončanja dokaznog postupka svih odbrana i to bi evenutalno moglo oduzeti još vremena. Potom slijede završne riječi", kazala je za Klix.ba.

"Terete ga za stvari s kojima nema nikakve veze"

Ponovila je da Vikić nije odgovoran.

"Meni je jasno, a mislim da je i javnosti jasno, kao i to da vijeće vidi o čemu se radi i šta se dešava. Gospodina Vikića terete za stvari s kojima nikakve veze nema. On nije imao bilo kakvu nadležnost, niti je bio nadređen Jusufu Prazini Juki, niti Nedžadu Herendi", potcrtala je.

Napominjemo, Prazina, koji je ubijen u Belgiji 1994., i Herenda, za kojeg se pretpostavlja da živi u Nizozemskoj, se dovode u vezu s ovim ubistvima.

Dobojlić je ocijenila da je i iz dokaza tužilaštva uočljivo da Vikić nije odgovoran.

"On je baš o tome danas svjedočio, da je postupio u skladu s pravilima, sa zakonima. Ono što je on mogao uraditi, uradio je. Čak je nakon tog događaja pitao zašto je taj čovjek na slobodi, zašto nije lišen slobode. Sve je vrlo jasno, a to je proizilazilo i iz dokaza tužilaštva. Zato i čudi činjenica da je optužen Dragan Vikić. Dakle, to nisu samo dokazi odbrane koje smo samo mi izvodili. Sve što smo čuli od Dragana i naših svjedoka, čuli smo i od svjedoka tužilaštva i vidjeli kroz dokumentaciju tužilaštva. U spisu uloženog od tužilaštva imate dokaze na osnovu kojih je vidljivo da Vikić nema ništa s Jusufom Prazinom i Nedžadom Herendom", zkaljučila je advokatica Dragana Vikića Adna Dobojlić u izjavi za Klix.ba.

Za šta su Vikić i ostali optuženi

Osim njega, u ovom slučaju optuženi su tadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Jusuf Pušina te Nermin Uzunović zvani Šok i Mladen Čovčić zvani Rogatica.

Prema navodima tužilaštva, postupali su protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti ratnih zarobljenika zatečenih u transporteru, koji je bio u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja. Tvrdi se da su nakon toga prevezeni u Veliki park, koji se nalazi kod Doma policije u centru grada, gdje su i ubijeni.

Tužilaštvo je pri stavu da su tijela sklonjena i odvezena da bi se mogli prikriti dokazi. Odgovornima se stavlja na teret i to što nisu procesuirali one koji su počinili ubistva. Svi optuženi su pred Sudom Bosne i Hercegovine poručili da nisu krivi.