Optužene četiri osobe
0

Dragan Vikić posljednji svjedok odbrane na vlastitom suđenju

B. R.
Dragan Vikić (Foto: T. S./Klix.ba)
Dragan Vikić (Foto: T. S./Klix.ba)
Suđenje komandantu Specijalne policije MUP-a Republike Bosne i Hercegovine Draganu Vikiću nastavljeno je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine, a upravo on bi danas trebao biti posljednji svjedok odbrane.

Protiv njega, ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine Jusufa Pušine, policajaca Nermina Uzunovića zvanog Šok i Mladena Čovčića zvanog Rogatica optužnica je podignuta krajem 2016. godine. Terete se za zarobljavanje, ubistvo i sakrivanje tijela osam pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) srpske nacionalnosti u sarajevskom Velikom parku u aprilu 1992. Suđenje je počelo u martu 2017.

Dolazak Vikića na današnje ročište pred Sudom BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Dolazak Vikića na današnje ročište pred Sudom BiH (Foto: T. S./Klix.ba)

Prema navodima tužilaštva, postupali su protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti ratnih zarobljenika zatečenih u transporteru koji je bio u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja. Tvrdi se da su nakon toga prevezeni u Veliki park, koji se nalazi kod Doma policije u centru grada, gdje su i ubijeni.

Tužilaštvo je pri stavu da su tijela sklonjena i odvezena da bi se mogli prikriti dokazi. Odgovornima se stavlja na teret i to što nisu procesuirali one koji su počinili ubistva. Svi optuženi su pred Sudom Bosne i Hercegovine poručili da nisu krivi.